Bazı gübrelerin ve bitki gelişim düzenleyicilerin patateste sorun olan canavar otuna (Orobanche spp.) karşı etkilerinin araştırılması
Effects of some fertilizers, farm manures and plant growth regulators on the effect of broomrape (Orobanche spp.)
- Tez No: 690062
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, gübre, canavar otu, Orobanche spp, potato, fertilizer, broomrape, Orobanche spp
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bazı Gübrelerin ve Bitki Gelişim Düzenleyicilerin Patateste Sorun Olan Canavar Otuna (Orobanche spp.) Karşı Etkilerinin araştırıldığı bu çalışma, 2020 yılında Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezine ait Yıldırım Beyazıt Çiftliğinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve 16 karakterli olarak yürütülmüştür. Araştırmada; gübresiz kontrol, kompoze gübre (15-15-15) 80 kg/da, sığır gübresi (4 ton/da), organomineral gübre (11-11-11 SO3+Zn) 1090 g/da, hümik asit 300 g/da, alginik asit 200 g/da, aminoasit 200 g/da ve gübre+BGD kombinasyonları kullanılmıştır. Uygulamaların patates verimine ve canavar otuna etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda en düşük canavar otu dal sayısı parselde 4.33 (0.48 bitki/m2) ile %97.78 Sığır gübresi (4 ton /da) + Amino asit uygulamasında elde edilirken, parsele en fazla canavar otu dal sayısı ise 398.33 (44.26 bitki/m2) ile organomineral gübre (11-11-11+11SO₃+Zn)+ hümik asit uygulamasında belirlenmiştir. Uygulamaların patates verimi üzerine etkilerine bakıldığında ise en yüksek patates verimi 3785.25 kg/da ile %54.25 sığır gübresi (4 ton/da) uygulamasında elde edilirken en düşük patates verimi ise 1739.25 ile sığır gübresi (4 ton/da)+hümik asit uygulamasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The effects of fertilizers and plant growth regulators on the control of broomrape (Orobanche spp.) were investigated at the research farm of Erciyes University in 2020. The experimental design was a randomized design replicated three times with 16 treatments. The treatments were 800 kg/ha compound fertilizer (15-15-15), 40 kg/ha farm manure, 10.9 kg/ha organomineral fertilizer (11-11-11+SO3+Zn), 3 kg/ha humic acid, 2 kg/ha alginic acid, 2 kg/ha amino acid and fertilizer + plant growth regulator combinations. As a result of the study, the lowest broomrape branch number per plot (0.48 bitki/m2) was obtained from 97.78% farm manure (40 tons/ha) + Amino acid application, while the highest number of broomrape branches per plot was (44.26 plants/m2) obtained from organomineral fertilizer (11-11-11+11SO₃+Zn) + humic acid application. The highest potato yield (37.85 t/ha) was obtained from farm manure (40 t/ha) with while the lowest potato yield (17.39 t/ha) was farm manure (40 t/ha) + alginic acid treatment.