Philadelphia negatif kronik myeloproliferatif neoplazilerde anksiyete ve depresyon sıklığının araştırılması
Investigation of the frequency of anxiety and depression in philadelphia negative chronic myeloproliferative neoplasi̇s
  1. Tez No: 690120
  2. Yazar: SEVGİ ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YOKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kronik myeleproliferatif neoplaziler, anksiyete, depresyon, chronic myeleproliferative neoplasms, anxiety, depression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Philedephia negatif KMPN tanılı hastalarda hematolojik hastalık tanısı konmadan önceki 5 yıl ve tanıdan sonraki şuana kadar olan takiplerinde anksiyete ve depresyon varlığını ve sıklığı araştırmak. Gereç ve yöntem: Çalışmamız SBÜ İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji polikliniği takipli 100 KMPN tanılı hasta ile prospektif olarak yürütülmüştür. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalara Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçeği doldurtuldu. Hastalar ile birebir görüşülerek tanısı konmuş psikiyatrik hastalığı olup olmadığı, hematolojik tanı öncesi 5 yıl içinde psikiyatri polikliniğine başvuru yapıp yapmadığı ve bu süreçte psikiyatrik ilaç kullanıp kullanmadığı sorgulandı. Hastaların hematolojik tanı sonrası psikiyatri polikliniğine başvuru yapıp yapmadığı ve bu dönemde psikiyatrik ilaç kullanıp kullanmadığı, güncel olarak düzenli kullandığı hematolojik ve psikiyatrik ilacı olup olmadığı sorgulandı. Bulgular: Çalışmamızda hastaların yaş ortalaması 58,10±14,36 idi ve olguların %52'si kadınlardan, %48'i erkeklerden oluşmaktaydı. Çalışmaya dahil edilen hastaların %37'si ET, %52'si PV ve %11'i PMF tanılıydı. ET hastalarının yaş ortalaması 58.92, PV hastalarının yaş ortalaması 55.92, PMF hastalarının yaş ortalaması 65.64 olarak bulundu. Üç grup arasında yaş ortalamaları istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı. İkili karşılaştırmalarda PMF tanılı vakaların yaş ortalamasının PV tanılı vakaların yaş ortalamasından istatistiksel açıdan anlamlı seviyede farklı olduğu bulundu. Çalışmaya dahil edilen ET vakalarının %59,5'i kadın, %40,5%i erkek ,PV vakalarının %40,4%ü kadın %59,6%sı erkek, PMF vakalarının %45,5'i kadın, %54,5'i erkek olarak saptanmış olup üç grup arasında cinsiyet oranlarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede farklı olmadığı bulundu. ET hastalarının %10,8'inde anksiyete, %13,5'unda depresyon, %8,1'inde hem anksiyete hem depresyon gözlendi. PV hastalarının %25 inde anksiyete, %11,5'inde depresyon, %7,7'sinde hem anksiyete hem depresyon saptandı. PMF hastalarının %27,3'ünde anksiyete, %18,2'sinde depresyon, %9,1'inde ise hem anksiyete hem depresyon saptandı. Çalışma toplamında %20 hastada anksiyete, % 13 hastada depresyon ve %8 hastada hem anksiyete hem depresyon saptandı. ET, PV ve PMF hastaları arasında yapılan karşılaştırmada HADÖ anksiyete ve depresyon oranları açısından istatistiksel açıdan anlamlı derecede fark olmadığı bulundu. Vakaların %21'inde hematolojik tanıdan 5 yıl önceki sürede psikiyatri polikliniğine başvuru,%18'inde hematolojik tanı sonrası psikiyatri polikliniğine başvuru saptandı. Vakaların %22'sinin hematolojik tanı dan 5 yıl önceki sürede psikiyatrik ilaç kullanımı, %17'sinin hematolojik tanıdan sonraki süreçte psikiyatrik ilaç kullanımı olduğu saptandı. KMPN tanısı öncesi 5 yıllık sürede ET hastalarının % 18,9'unda, PV hastalarının %26,9'unda, PMF hastalarının %9,1'inde psikiyatrik ilaç kullanımı olduğu görüldü. KMPN tanısı sonrası ET hastalarının %16,2'sinde, PV hastalarının %17,3'ünde, PMF hastalarının %27,3'ünde psikiyatri polikliniğine başvuru görüldü. KMPN tanısı sonrası ET hastalarının %16,2'sinde, PV hastalarının %15,4'ünde, PMF hastalarının %27,3'ünde psikiyatrik ilaç kullanmı görüldü. Sonuç: KMPN hasta grubunda anksiyete ve depresyon en yüksek PMF hastalarında, anksiyete en düşük ET hastalarında, depresyon en düşük PV hastalarında saptandı. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde KMPN hastalarında amksiyete ve depresyon sıklığının raştırıldığı daha geniş hasta katılımlı, çok merkezli, prospektif çalışmalara ve meta analizlere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the presence and frequency of anxiety and depression in patients with a diagnosis of Philedephia-negative CMPN in the 5 years before the diagnosis of hematological disease and in the follow-up period after the diagnosis until now. Materials and methods: Our study was conducted prospectively with 100 patients diagnosed with CMPN, who were followed up in the Hematology outpatient clinic of SBU Istanbul Training and Research Hospital. All patients included in the study completed the Hospital Anxiety and Depression scale. The patients were questioned whether they had a diagnosed psychiatric disease, whether they applied to the psychiatry outpatient clinic within 5 years before the hematological diagnosis, and whether they used psychiatric drugs during this period. It was questioned whether the patients applied to the psychiatry outpatient clinic after the hematological diagnosis, whether they used psychiatric drugs during this period, and whether they had regularly used hematological and psychiatric drugs. Results: In our study, the mean age of the patients was 58.10±14.36 years, and 52% of the patients were women and 48% were men. 37% of the patients included in the study were diagnosed with ET, 52% with PV and 11% with PMF. The mean age of ET patients was 58.92, the mean age of PV patients was 55.92, and the mean age of PMF patients was 65.64. The mean age of the three groups was not statistically significant. In paired comparisons, it was found that the mean age of the cases diagnosed with PMF was statistically significantly different from the mean age of the cases diagnosed with PV. 59.5% of ET cases included in the study were female, 40.5% were male, 40.4% of PV cases were female, 59.6% were male, 45.5% of PMF cases were female, 54% .5 of them were male, and the sex ratios were not statistically significantly different between the three groups. Anxiety was observed in 10.8% of ET patients, depression in 13.5%, and both anxiety and depression in 8.1%. Anxiety was found in 25% of PV patients, depression in 11.5%, and both anxiety and depression in 7.7%.Anxiety was found in 27.3% of PMF patients, depression in 18.2%, and both anxiety and depression in 9.1%. In the study, anxiety was found in 20% of patients, depression in 13%, and both anxiety and depression in 8% of patients. In the comparison between ET, PV and PMF patients, it was found that there was no statistically significant difference in HADS-anxiety and HADS-depression rates. In 21% of the cases, admission to the psychiatry outpatient clinic 5 years before the hematological diagnosis, and admission to the psychiatry outpatient clinic after the hematological diagnosis was found in 18% of the cases. It was determined that 22% of the cases were using psychiatric drugs 5 years before the hematological diagnosis, and 17% were using psychiatric drugs in the period after the hematological diagnosis. Psychiatric drug use was observed in 18.9% of ET patients, 26.9% of PV patients, and 9.1% of PMF patients in the 5-year period before the diagnosis of CMPN. After the diagnosis of CMPN, 16.2% of ET patients, 17.3% of PV patients and 27.3% of PMF patients were admitted to the psychiatry outpatient clinic. Psychiatric drug use was observed in 16.2% of ET patients, 15.4% of PV patients, and 27.3% of PMF patients after the diagnosis of CMPN. Conclusion: In the CMPN patient group, anxiety and depression were highest in PMF patients, anxiety was lowest in ET patients, and depression was lowest in PV patients. When these results are evaluated, there is a need for multicenter, prospective studies and meta-analyses with larger patient participation, investigating the frequency of anxiety and depression in CMPN patients.