Emlak vergi sisteminde arsa değerlendirmesi'nin irdelenmesi
  1. Tez No: 69016
  2. Yazar: SERVET URAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN YOMRALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Emlak Vergisi, Taşınmaz Mal, Taşınmaz Mal Değerlendirmesi, Land Property Tax, Land Property, Valuation, Land Property Valuation. VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ülkemiz ekonomisinin başlıca gelir kaynaklarından birisi olan Emlak Vergisi ve doğrudan ilişkili olduğu taşınmaz malların değerlendirilmesi bu tez çalışmasının ana konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada, taşınmazların değerlendirmeye tabii olduğu konulara bilimsel açıdan destek sağlayacak bir taşınmaz değerlendirmesi yöntemi üzerinde durulmuş ve ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Emlak Vergi Sistemi üzerindeki yapılması gereken düzenlemeler ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, çalışmanın tanımı yapılmış, amacı üzerinde durulmuş ve konuya genel bir bakış açısı getirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, günümüzdeki taşınmaz değerlendirmesi ve kullanıldığı alanlar üzerinde durulmuş, yürürlükteki ilgili yasalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise taşınmaz değerlendirmesinin nasıl yapılması gerektiği ve mevcut uygulamaları nasıl etkileyeceği üzerinde durulmuştur. Bu çalışma ile ilgili kurum ve kuruluşların mevcut durumları ve ihtiyaçtan, karşılıklı yapılan görüşmeler sonucunda tespit edilmiştir. Son bölümde ise somut örnekler verilerek, bilimsel metodların kullanılmasıyla yapılan bir taşınmaz değerlendirmesinin, Emlak Vergi Sistemini ne şekilde etkileyeceği ve Emlak Vergisi Kanununda hangi değişikliklerin yapılması gerektiği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The interpretion Of Land Property Valuation İn The Land Property Taxing System. The subject of this is Land Property Valuation Which is needed for land property taxes, one the major incomes for the Nation's Economy. In this study, a land valuation method with scientifically determined parameters is experienced. Based on this, ammendmends for the current Land Property Taxing System are proposed. After the description, the purpose of the study and an overall view of the subject is given in the first part. In the second part of the study, current practices of Land Valuation, its areas of use and related regulation in effect are examined. Third part deals with how a proper Land Valuation should be carried out and how it affects related applications. Whith this study the requirements of the related organizations are determined through interviews. In the last part, on several examples, the effects of a Land Property Valuation of scientific methods to the current Land Propert Taxing System are investigated. Finally, a number of ammendmends for the current Land Property Taxing System are proposed.