Canine parvovirüs enfeksiyonu tanısında rt-pcr, elısa ve hematolojik yöntemlerin kullanılması ve c-reaktif protein değerinin araştırılması
The use of rt-pcr, elisa and hematological methods in the diagnosis of canine parvovirus infection and investigation of c-reactive protein levels
- Tez No: 690178
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE KAAN TEKELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Canine parvovirüs, köpek, RT-PCR, ELISA, IgM, IgG, CRP, hematoloji, Canine parvovirüs, dog, RT-PCR, ELISA, IgM, IgG, CRP, hematology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Canine parvovirüs (CPV) enfeksiyonu tanısında RT-PCR, ELISA ve Hematolojik yöntemler kullanılmış ve Serum C-Reaktif Protein (CRP) değerleri araştırılmıştır. CPV köpeklerde ciddi enfeksiyonlara neden olan köpek kanlı ishal hastalığının etkeni olup Parvoviridae ailesi içerisinde yer alır, küçük, zarfsız ve tek iplikçikli DNA'ya sahiptir. CPV köpeklerden izole edilen CPV-1 ve CPV-2 olmak üzere iki tipi ve CPV-2'nin ise CPV-2a, CPV-2b ve CPV-2c olarak adlandırılan 3 varyantı vardır. Çalışma sırasında Adana ve Osmaniye Belediyeleri hayvan barınakları ile özel veteriner hekim muayenehanelerine getirilen hiç aşılanmamış, halsizlik, kusma, ateş ve ishal şikayeti bulunan 52 köpekten kan, serum ve dışkı örnekleri toplanarak incelenmiştir. ELISA yöntemi ile anti CPV IgM ve IgG antikor (CPV Ab IgM ve IgG) yönünden incelenen örneklerden 27'si CPV Ab IgM ve IgG (%51,9) pozitif bulunurken, RT-PCR yöntemi ile 29'u (%55,8) pozitif bulunmuştur. Hematolojik testler yapılmış ve serum CRP ölçümleri ELISA yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar CPV enfeksiyonunun tanısında hematolojik verilerin ve serum CRP değerlerinin hastalığın tanısında, önemli veriler içerdikleri anlaşılmıştır. ELISA CPV IgM ve IgG antikor ve RT-PCR sonuçları arasında büyük bir farklılık olmadığı ve CPV klinik belirtileri gösteren 2 köpeğin ELISA ile serolojik olarak negatif oldukları halde RT-PCR testi ile pozitif sonuç verdikleri saptanmıştır. CPV enfeksiyonu tanısında ELISA yönteminin kolay ulaşılabilir, güvenli, pratik ve ekonomik bir test olduğu ve RT-PCR'ın ise hızlı sonuç veren ve güvenilir bir test olduğu ve serolojik sonuçların doğrulayıcı tanısı için kullanılması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, real time polymerase chain reaction (RT-PCR) and ELISA methods were used in the diagnosis of Canine parvovirüs (CPV) infection and hematological and serum C-reactive protein (CRP) levels were investigated. CPV causes serious infections and fatal systemic disorders in dogs. Disease agent Canine parvovirüs (CPV) is a small, non-enveloped and single-stranded virüs within the Parvoviridae family. Since this date two types of canine parvovirüs (CPV) isolated and known as canine parvovirüs type-1 (CPV-1) and canine parvovirüs type-2 (CPV-2). CPV-2 has 3 variants known as CPV-2a, CPV-2b and CPV-2c. In this study, blood, serum and fecal samples collected from non-vaccinated 52 dogs that were brought to Adana and Osmaniye Municipalities' animal shelters and private veterinary clinics, which had complaints of lethargy, vomiting, fever and diarrhea, were collected and analyzed. While 27 of the samples examined for anti-CPV IgM and IgG antibody (CPV Ab IgM and IgG) by ELISA method were found to be positive for CPV Ab IgM and IgG (51,9%) and 29 (55,8%) were found to be positive with RT-PCR. Hematological tests were done by a veterinary autoanalyzer and serum CRP by ELISA method. The results obtained were found to contain important data in the diagnosis of CPV infection. Hematological data and serum CRP values were found to contain valuble data in the diagnosis of the disease. It was determined that there are no big differences between ELISA and RT-PCR results and 2 dogs showing clinical signs of CPV were serologically negative by ELISA, but were positive by RT-PCR test. It was concluded that the CPV Ab ELISA method in the diagnosis of CPV infection is an easily accessible, safe, practical and economical test, and RT-PCR is a fast and reliable test and should be used for the confirmatory diagnosis of serological results.