Yüz maskesi takmanın ses algısına etkisi
The effect of wearing a face mask on voice perception
- Tez No: 690214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER NECATİ DEVELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Maske, Ses Yorgunluğu, Anksiyete, Konuşma Anlaşılırlığı, Face mask, Voice Fatigue, Anxiety, Speech Intelligibility
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada yüz maskesi kullanmanın ses algısına etkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Katılımcılar iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup yüz maskesini sadece temel etkinlikler için takan,199 katılımcının olduğu gruptur. İkinci grup ise maskeyi hem mesleki faaliyetler hem de temel etkinlikler için takan 275 katılımcılı gruptur. Gruplar Ses Yorgunluk Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçek puanlarına göre karşılaştırılmıştır. Ek olarak katılımcılardan maskeli ve maskesiz oldukları durumlara göre konuşma anlaşılırlığı, işitsel algı ve konuşurken nefes kontrolünü sağlayabilme becerilerini puanlamaları istenmiştir. Veriler grup içi ve gruplar arası karşılaştırılmıştır. Analizlere göre grup içi değerlendirme yapıldığında her iki gruptaki kişilerin maskesiz olduklarında konuşmalarının daha anlaşılır olduğunu, işitsel olarak kendi seslerini daha iyi duyabildiklerini ve konuşurken nefes kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri sonucuna ulaşılmıştır. Gruplar arası değerlendirme yapıldığında mesleki faaliyetler ve temel etkinlikler için maske takan grubun maskeliyken konuşma anlaşılırlığı, işitsel algı ve konuşurken nefes kontrolünü sağlayabilme becerilerine verdikleri puanlar anlamlı olarak daha düşük olduğu bulunmuştur. Ses Yorgunluk Ölçeği (SYÖ) ve Beck Anksiyete Ölçek puanlarına göre gruplar arası değerlendirme yapıldığında iki grup arasında SYÖ tüm alt ölçek puanlarında ve Beck Anksiyete Ölçek toplam puanı arasında anlamlı fark bulunmuştur. Kullanım amacı ne olursa olsun yüz maskesi takmanın ses oluşturma sırasında negatif etki yarattığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the effect of using a face mask on voice perception. Participants are divided into two groups. The first group is the one with 199 participants, who wear face masks only for basic activities. The second group is the group of 275 participants who wear the mask for both professional activities and basic activities. The groups were compared according to their Voice Fatigue Scale and Beck Anxiety Scale scores. In addition, participants were asked to rate their speech intelligibility, auditory perception, and ability to control their breathing while speaking regardless the situation of using or not a face mask. Data were compared within and between groups. According to the analyses for the in-group evaluation, it was concluded that the people in both groups were more intelligible , could hear their own voices better and could provide better breath control while speaking when they were not wearing a face mask. On the other hand ,the evaluation between the groups showed that the group wearing a mask for professional activities and basic activities had significantly lower scores on speech intelligibility, auditory perception and breathing control while speaking. Furthermore, the intergroup evaluation according to the Voice Fatigue Scale (SSS) and Beck Anxiety Scale scores indicates a significant difference between two groups in all subscale scores of Voice Fatigue Scale and Beck Anxiety Scale total score. Regardless of the purpose of use, it can be said that wearing a face mask creates a negative effect during sound creation.