Politik pazarlama çerçevesinde 2002'den günümüze AKP ve CHP seçim beyannamelerinde ekonomik vaatlerin incelenmesi
An analysis of economic promises in election declarations of JDP and RPP from 2002 to present within the frame of political marketing
- Tez No: 690232
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM DOĞANYILMAZ DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Politik Pazarlama, Seçim Beyannameleri, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Political marketing, Election declarations, Justice and Development Party, Republican People's Party
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Seçimler temsili demokratik sistemler içerisinde oldukça önemli bir role sahiptir. 2002 sonrası dönemde Türk siyasal hayatında yaşanan değişimler ile birlikte meclisin yapısının oldukça değiştiği görülmektedir. Bu dönemden sonra mecliste Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin oldukça ön planda olduğu görülmektedir. Bilindiği üzere siyasi partiler iktidar olmayı amaçlamaktadır ve gerek seçim dönemlerinde gerekse göreve geldikten sonraki dönemlerde politik pazarlama stratejilerini kullanarak siyasetteki yerlerini korumayı ve sürdürmeyi amaçlamaktadırlar. Seçim beyannameleri siyasi partilerin politik pazarlama faaliyetlerinin bir ürünüdür ve seçmenlerin bir siyasi partiyi değerlendirirken başvurdukları en önemli kaynaklardan birisidir. Seçim beyannameleri bir siyasi partinin içerisinde bulunduğu ülkenin sorunlarına ne düzeyde ilgili olduğu, sorunların çözümü için nasıl bir yol izleyeceği bunun yanı sıra partinin bakış açısı ve tutumlarıyla ilgili seçmene bilgi sağlamaktadır. Bu çalışma ile Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçim beyannamelerinin ekonomi politikalarına yer verdikleri bölümler politik pazarlama çerçevesinde incelenmektedir. Çalışmada nitel bir araştırma yöntemi olan doküman incelemesi tekniğinden yararlanılmıştır. Seçim beyannameleri yazılı, birincil, kurumsal ve kamuya açık bir kaynaktır. Siyasi partilerin seçim beyannamelerinin ayrıntılı ve bütüncül bir şekilde incelenmesi ve inceleme konusuna ilişkin betimsel ve gerçekçi bir çerçeve ortaya konulması için bu yöntem tercih edilmiştir. Çalışmada“2002'den günümüze AKP ve CHP seçim beyannamelerinde ekonomi politikaları alanında ne gibi değişimler yaşanmıştır?”sorusuna yanıt aranmıştır. Bu bağlamda iki aşamalı bir analiz gerçekleştirilmiştir. İlk aşama olarak her seçim yılında siyasi partilerin yayınlamış oldukları seçim beyannameleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş, ikinci aşamada ise siyasi partilerin kendi seçim beyannamelerindeki süreç içerisindeki değişim incelenmiştir. İnceleme sonucunda partilerin seçim beyannamelerinin kendi içerisinde büyük ölçüde tutarlı olduğu ve ekonomi hakkındaki farklı yöndeki söylemlerin siyasi partilerin konumlarından, aynı zamanda seçmenlerin gözünde kendilerini diğer partilerden ayrıştırma çabası içerisinde olduğu ve farklı bir noktaya konumlandırma, farklı bir politik ürün ortaya koyma çabası içerisinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Elections play a very important role in representative democratic systems. It is seen that the structure of the parliament has changed considerably with the changes in Turkish political life in the post-2002 period. After this period, it is seen that the Justice and Development Party and the Republican People's Party are in the foreground in the parliament. As it is known, political parties aim to be in power and they aim to protect and maintain their place in politics by using political marketing strategies both during election periods and after they take office. Election declarations are a product of political marketing activities of political parties and are one of the most important sources that voters refer to when evaluating a political party. Election declarations provide information to the voters about the extent to which a political party is interested in the problems of the country it is in, how it will go about solving the problems, as well as the perspective and attitudes of the party. In this study, the sections of the election manifestos of the Justice and Development Party and the Republican People's Party, which include the economic policies, are examined within the framework of political marketing. The document analysis technique, which is a qualitative research method, was used in the study. Election manifestos are a written, primary, institutional and publicly available source. This method has been preferred in order to examine the election manifestos of political parties in a detailed and holistic manner and to present a descriptive and realistic framework for the subject of examination. In the study,“What kind of changes have occurred in the field of economic policies in the election declarations of AKP and CHP since 2002?”search for an answer to the question. In this context, a two-stage analysis was carried out. As the first step, the election declarations published by the political parties in each election year were examined comparatively, and in the second step, the change in the process of election declarations of the political parties was examined. As a result of the examination, it has been concluded that the election declarations of the parties are largely consistent within themselves and that different discourses about the economy are in an effort to differentiate themselves from the other parties in the eyes of the voters, and that they are in an effort to position themselves in a different point and to produce a different political product.