Cerrahi operasyon için anestezi uygulanacak hastalarda, hasta yakınlarının preoperatif ve postoperatif anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of preoperative and postoperative anxiety levels of patient relatives in patients undergoing anesthesia for surgical operation
  1. Tez No: 690245
  2. Yazar: MEHMET SERCAN ORBAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, State-Trait Anxiety Inventory (STAI) skalası, Hasta yakını, Anxiety, State-Trait Anxiety Inventory (STAI) scale, Patient relatives
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada STAI anksiyete skalası kullanarak ameliyat öncesi ve sonrası hasta yakınlarının; yaşları, cinsiyetleri, hasta ile olan yakınlık düzeyleri, eğitim durumları, meslekleri, daha önceki kendi anestezi deneyimleri, hastalarının olacağı ameliyat türü ve preoperatif bilgi edinme düzeylerinin preoperative, intraoperatif ve postoperatif anksiyete düzeylerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Yerel etik kurul onayı alındıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde elektif veya acil şartlarda cerrahi operasyon olacak (Kalp Damar Cerrahisi, Beyin Cerrahisi, Kulak Burun Boğaz Cerrahisi, Genel Cerrahi, Çocuk Cerrahisi, Ortopedik Cerrahi, Ürolojik Cerrahi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi, Göz Cerrahisi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Cerrahisi) hastaların 18 yaş ve üstünde olan yakınları çalışmaya dahil edildi. Hasta yakının demografik verileri, eğitim durumu, yakınlık derecesi kaydedildi. Sonrasında preanestezik değerlendirme sırasında hastayla beraber hasta yakınlarına da anestezi ile ilgili sözel bilgi verildi. Tüm hasta yakınlarına standart yazılı bilgilendirme onam formu imzalatılarak verilip okumaları istendi. Bilgilendirilen hasta yakınları ameliyat öncesi hasta odalarında, hastaları ameliyathaneye alındıktan sonra ameliyathane bekleme salonunda ve ameliyat sonrası hasta odalarında ziyaret edilip birebir görüşme yöntemi kullanılarak durumsal kaygıyı ölçmede kullanılan“STAI FORM TX-1”anket formu dolduruldu. Hasta yakınlarının; yaşları, cinsiyetleri, hasta ile olan yakınlık düzeyleri, eğitim durumları, meslekleri, daha önceki kendi anestezi deneyimleri, hastalarının olacağı ameliyat türü ve preoperatif bilgi edinme düzeylerine göre preoperatif ve postoperatif anksiyete düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Hasta yaşı, hasta cinsiyeti, ASA, cerrahi tipi, cerrahi süresi, anestezi şekli, hasta yakını yaşı, hasta yakını cinsiyeti, geçmiş anestezi deneyimi, yakınlık derecesi, hasta ile görüşme sıklığı, eğitim durumu ve gelir düzeyine göre oluşturulan herbir grup preoperative, intraoperative ve postoperative olarak karşılaştırıldığında hasta yaşı > 74 olan grup ve hasta yakınlık derecesi anne olan gruplar haricinde tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p < 0,05). Tüm gruplar kendi içinde değerlendirildiğinde hasta cinsiyeti açısından erkek cinsiyet anksiyete oluşturma için istatistiksel olarak anlamlı idi (p < 0,05). ASA, cerrahi tipi, anestezi şekli, hasta yakını yaşı, geçmiş anestezi deneyimi, yakınlık derecesi, eğitim durumu ve gelir düzeyi açısından istatistiksel olarak gruplar içinde herhangi bir fark yoktu (p > 0,05). Sonuç: Cerrahi operasyon planlanan hastaların yakınlarında anksiyete oluşmasına sebep olabilecek birden fazla faktörün olduğu görülmüştür. Bu çalışmada preoperatif kaygı durumları yüksek olan hasta yakınlarının intraoperatif dönemde kaygı düzeylerinin daha da arttığı, postoperatif dönemde ise preoperatif düzeylerden aşağılara indiği görülmüştür. Anksiyete durumunun premedikasyon sırasında anestezistle görüşerek, yeterli ve gerekli bilgileri edinerek gerilediği düşüncesi taşımamıza rağmen yine de bu konu üzerinde daha detaylı ve daha uzun araştırmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we used the STAI anxiety scale to evaluate patients' relatives before and after surgery; We aimed to evaluate the effects of their age, gender, level of closeness with the patient, education status, occupation, previous anesthesia experiences, the type of surgery that the patients will have, and the level of preoperative knowledge acquisition on preoperative, intraoperative and postoperative anxiety levels. Material and Method: After the approval of the local ethics committee, surgical operation will be performed in Erzurum Atatürk University Medical Faculty Research Hospital under elective or emergency conditions (Cardiovascular Surgery, Neurosurgery, Ear Nose and Throat Surgery, General Surgery, Pediatric Surgery, Orthopedic Surgery, Urological Surgery, Plastic Surgery). and Reconstructive Surgery, Ophthalmology, Gynecology and Obstetrics Surgery) were included in the study. Demographic data, educational status, and degree of closeness of the relatives were recorded. Afterwards, verbal information about anesthesia was given to the patient's relatives along with the patient during the preanesthetic evaluation. A standard written informed consent form was signed by all patient relatives and asked to read it. Informed patients' relatives were visited in the patient rooms before the operation, in the operating room waiting room after the patients were taken to the operating room, and in the postoperative patient rooms, and the“STAI FORM TX-1”questionnaire, which is used to measure situational anxiety, was filled in using the one-to-one interview method. Relatives of patients; Preoperative and postoperative anxiety levels were compared according to their age, gender, level of closeness with the patient, educational status, occupation, previous anesthesia experiences, the type of surgery that the patients would have, and the level of preoperative knowledge. Results: Each group formed according to patient age, patient gender, ASA, type of surgery, duration of surgery, type of anesthesia, age of patient relatives, gender of patient relatives, previous anesthesia experience, degree of closeness, frequency of meeting with the patient, educational status and income When compared intraoperatively and postoperatively, there was a statistically significant difference in all groups, except for the patient age > 74 group and the patient closeness to the mother group (p < 0.05). When all groups were evaluated within themselves, male gender was statistically significant for anxiety generation (p < 0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of ASA, type of surgery, type of anesthesia, age of the relatives, previous anesthesia experience, degree of familiarity, education level and income level (p > 0.05). Conclusion: It has been observed that there are more than one factor that may cause anxiety in the relatives of the patients who are planned for surgical operation. In this study, it was observed that the anxiety levels of the relatives of the patients with high preoperative anxiety levels increased even more in the intraoperative period and decreased from the preoperative levels in the postoperative period. Although we think that the anxiety situation regresses by meeting with the anesthesiologist during premedication and obtaining sufficient and necessary information, we still think that more detailed and longer studies should be done on this subject.