Adli bilim uzmanları ve teknikerlerinin küresel pandemi yönetim stratejileri hakkındaki görüşlerinin SARS-CoV2 pandemisi üzerinden değerlendirilmesi
Assesment of opinions of forensic science experts and technicians on global pandemic management strategies through SARS-CoV2 pandemic
- Tez No: 690264
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK ESEN MELEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Kamu Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Forensic Medicine, Public Administration, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Pandemic, SARS-CoV2, forensic sciences, forensic medicine, survey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Severe Acute Respiratory Syndrome – Corana Virus2 (SARS-CoV2) pandemisi milyonlarca insanın hayatını tehdit eden bir pandemi olarak hayatımıza girmiştir. Bu çalışma, adli bilimler alanında çalışan uzman ve tekniker tüm Adli Tıp Kurumu personelinin, SARS-CoV2 pandemisi sürecinde uygulanan stratejiler, teknolojik gelişmeler ve gelecek senaryoları hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca bu çalışma, prospektif, tanımlayıcı bir araştırma olup ATK'de görevli 244 (adli tıp uzmanı, adli tıp uzmanlık öğrencisi, tekniker, diğer uzman/görevli, diğer uzman doktor) kişiye uygulanan anket formu ile gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan 40 soruluk anket, katılımcıların pandemi hakkındaki bilgi düzeyi algıları, önlemlerin yeterliliği/gerekliliği, teknolojik uygulamalar ve küresel yönetim stratejilerinin geleceği ile ilgili tutumları hakkında sorular içermekteydi. Katılımcıların %24,2'si (n=59) adli tıp uzmanı, %29,5'i (n=72) adli tıp uzmanlık öğrencisi, %18,9'u (n=46) tekniker, %17,2'si (n=42) diğer uzman doktor ve %10,2'si (n=25) diğer uzman/mühendis idi. Katılımcıların %93,8'inin (n=229) pandemi ve bulaş yolları hakkında bilgi sahibi olduğunu düşündüğü, %54,1'inin (n=132) uygulanan pandemi yönetim stratejilerini etkin ve doğru bulduğu ve %76,6'sı (n=187) gelecek senaryoları içinde teknolojik altyapıların kullanılmasının gerekli olduğunu belirttiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, toplamda eğitim düzeyi, meslek türü ve meslek deneyimi parametrelerine göre sınıflanmış 80 tabloda yüzlerce tanımlayıcı istatistik sonucu ile, ATK adli bilim uzmanları arasında bazı faktörlere göre grup eğilimleri farklılıklar göstermekle birlikte genel anlamda pandeminin rutin gereklerine uyum gösterilmesi yanında, küresel stratejilere tereddütlü bir yaklaşımın olduğu; alışılmış teknolojik gelişmelerin kullanılmasına daha sıcak bakılırken, hiç günlük hayatta var olmamış teknolojilerin daha uzak görüldüğü; fikrim yok yanıtlarının birçok grup soruda büyük yüzdelerde yer almasının çoğu bireyin kanıtlanamayan olasılıklar içinde yoluna el yordamıyla kararlar almak zorunda hissettiğini ya da oluşan fikri varsa da ifade etme konusunda tereddütlerinin olduğunu düşündürmüştür. Ayrıca, sonuçlara göre, spesifik özelliklere göre dizayn edilmiş dünyada herhangi bir grupta, kolayca toplum mühendisliğinin uygulanabileceği değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Pandemi, SARS-CoV2, adli bilimler, adli tıp, anket
Özet (Çeviri)
The SARS-CoV2 pandemic has entered our lives as a pandemic that threatens the lives of millions of people. This study was implemented to assess the opinions of forensic science experts and technicians of The Ministry of Justice Council of Forensic Medicine on global pandemic management strategies including new technologies and future scenarios through SARS-Cov2 pandemic. In addition, this study was a prospective, descriptive research and was carried out with a questionnaire that was asked to 244 personnel (forensic medicine specialist, forensic medicine resident, technician, other specialist from a different field, other specialist phsician) working at The Ministry of Justice Council of Forensic Medicine. The 40-question survey included questions about participants' level of knowledge perception about the pandemic and attitudes on measures-their adequacy-necessity, technological applications and the future of global management strategies. 24.2% (n=59) of the participants were forensic medicine specialists, 29.5% (n=72) were forensic medicine residents, 18.9% (n=46) were technicians, 17.2% (n=42) were other specialist phsicians and 10.2% (n=25) were other specialists/engineers. 93.8% (n=229) of the participants thought they had knowledge about the pandemic and its transmission routes, 54.1% (n=132) found the applied pandemic management strategies effective and correct, and 76.6% (n =187) stated that it is necessary to use technological infrastructures in future scenarios. As a result, through hundreds of descriptive statictics results in 80 tables classified according to education level, occupation type and occupational experience level, in general, despite the changes in group tendencies according to different factors, the majority of participants were found to be obeying the routine necessities of the pandemic, hesitating on the global strategies, feeling closer to habitual technologies, feeling far to technologies which have never experienced before in daily life, giving answers with a high ratio of“no opinion”due to feeling obliged to give decisions gropely among unproven propabibilities or due to their hesitation on sharing their opinion even if they had an opinion. Moreover according to results, it was interpreted that social engineering could easily be performed in any spesifically designed group in the world.