Sosyal bilgiler dersinde resimli öykülerle kadın tarihi öğretimi
Teaching women's history trough illustrated stories in social studies course
- Tez No: 690274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN VEHBİ İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Resimli öykü, toplumsal cinsiyet, kadın tarihi, kadın hakları, kadın özneler, Pictorial story, gender, women's history, women's rights, women subjects
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı Sosyal Bilgiler dersi içerisinde yer alan tarih konularının öğretiminde eril merkezli bakış açısının dışına çıkmak ve tarihsel süreçte kadın öznelere de yer vermektir. Bu sayede öğrencilerin toplumsal hayatta kadınların varlığını ve tarihte kadın öznelerinde yer aldığını görmeleri sağlanacaktır. Öğrenciler görecekleri kadın özneler sayesinde kadınların yaşam tarzlarını ve kadın haklarının kazanılma aşamalarını-tarihi süreç içerisinde takip edebileceklerdir. Böylece öğrencilerde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik olumlu düşüncelerin oluşması hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda, Sosyal Bilgiler dersi altıncı sınıfta yer alan;“Türk tarihinden ve güncel örneklerden yola çıkarak toplumsal hayatta kadına verilen değeri fark eder. Pozitif ayrımcılık ekonomik, siyasal ve toplumsal temsili gibi olumlu kadına şiddet gibi olumsuz konular üzerinde durulur”kazanımına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Kazanım ile öğrencilerde yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak anlamlı öğrenmeyi sağlamak ve kendi bilgilerini oluşturmalarına olanak tanımak amacıyla resimli öykü tekniği kullanılması uygun görülmüştür. Sekiz tane resimli öykünün yer aldığı bu çalışmada öğrencilerin, kadın perspektifinde dönemi hikâyeleştiren yazılarla düş güçlerini canlandıracak ve resimler sayesinde zihinsel olarak geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bağ kurma yetilerini geliştirebilecekleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to go beyond the masculine-centered perspective in the teaching of history subjects in the Social Studies course and to include female subjects in the historical process. In this way, it will be ensured that students see the existence of women in social life and their participation in women's subjects in history. Students will be able to follow women's lifestyles and the stages of gaining women's rights in the historical process, thanks to the female subjects they will see. Thus, it is aimed to create positive thoughts about gender equality in students. For this purpose, in the sixth grade of Social Studies course;“Based on Turkish history and current examples, he realizes the value given to women in social life. Studies have been carried out for the acquisition of ”Positive discrimination, economic, political and social representation, as well as negative issues such as violence against women". With the outcome, it was deemed appropriate to use the picture story technique in order to provide students with meaningful learning in accordance with the constructivist approach and to allow them to create their own knowledge. In this study, in which there are eight illustrated stories, it is thought that the students will stimulate their imagination with the writings that narrate the period from the perspective of women, and they will be able to develop their ability to mentally connect the past, present and future with the help of pictures.