Proje okulu yöneticilerinin girişimci liderlik rollerine ilişkin görüşleri
Views of project school managers on entrepreneur leadership roles
  1. Tez No: 690273
  2. Yazar: HACER SARGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Girişimci Liderlik, Proje Okulları, Proje Okulu Yöneticisi, Leadership, Entrepreneurial Leadership, Project Schools, Project School Administrator
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Denetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı, proje okullarında çalışan yöneticilerin girişimci liderlik ile ilgili düşüncelerini araştırmak, yöneticilerin yönetici ve liderlik özelliklerini keşfetmek, mevcut proje ve uygulamalarında girişimci liderlik davranışlarını analiz etmek için yönetici görüş ve değerlendirmelerini çözümlemektir. Bu kapsamda çalışmaya katılan yöneticilerin girişimci liderlik özellikleri de saptanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma tekniklerinden bütüncül çoklu durum deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu Antalya'da görev yapmakta olan 13 proje okulu yöneticisi oluşturmaktadır. Veriler yüz yüze görüşme yoluyla toplanmış ve görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu tekniği kullanılarak katılımcılara 15 soru yöneltilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen verilerden, proje okulu yöneticilerinin iletişime açık, risk alabilen, çözüm odaklı, yenilikçi, işbirlikçi, analizci, planlı, fikir alışverişinde bulunan, çalışan motivasyonunu önemseyen ve tutkulu oldukları, yöneticilerin çoğunluğunun uygulamalar ve yönetim şeklinde girişimsel liderlik özellikleri sergilemeye çalıştıkları görülmüştür. Ancak yetki alanları genişletilmiş gibi görünse de aslında bazı yöneticilerin mevcut yönetmelik ve prosedürlerden dolayı risk almaktan çekindikleri, fırsatları değerlendirmekte yetersiz kaldıkları, sorunlara çözüm üretme ve kararları sürdürebilme konusunda kısıtlandıkları; yöneticilerin eğitim seviyeleri ve hizmet süreleri arttıkça sergiledikleri girişimci liderlik davranışlarında daha cesur hareket ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to analyze the opinions and evaluations of managers working in project schools about entrepreneurial leadership, to explore managers' managerial and leadership characteristics, to analyze entrepreneurial leadership behaviors in their current projects and applications. In this context, it was also tried to determine the level of entrepreneurial leadership characteristics of the managers participating in the study. In this study, holistic multiple case design, one of the qualitative research techniques, was used. The participant group of the research consists of 13 project school administrators working in Antalya. The data were collected through individual face-to-face interviews and 15 questions were asked to the participants by using the semi-structured interview form technique. Content analysis was used to analyze the data. The data obtained in the research process shows that the project school administrators were open to communication, risk-taking, solution-oriented, innovative, collaborative, analytical, planned, exchanging ideas, caring about employee motivation and passionate, and most of the administrators tried to exhibit entrepreneurial leadership characteristics in the form of practices and management. However, although their areas of authority seem to be expanded, in fact, some managers are afraid of taking risks due to current regulations and procedures, they are insufficient to evaluate opportunities, limited in producing solutions to problems and sustaining decisions. Also, it has been concluded that as the education level and service period of the managers increase, they act more courageously in their entrepreneurial leadership behaviors.