Assessment of food security situation amongurban households in Khartoum state, Sudan
Kentsel ailelerin gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi :Hartum eyaleti örneği Sudan
- Tez No: 690472
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BOZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gıda güvenliği, Hartum eyaleti, Kentsel hane, Sudan, Food security, Khartoum state, Urban household, Sudan
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Gıda güvenliğinin sağlanması, son yıllarda çoğu gelişmekte olan ülkede haneler için hala hayati bir sorundur. Bu nedenle, bu çalışma Sudan'ın Hartum eyaletindeki kentsel haneler arasındaki gıda güvenliği durumunu değerlendirmek için tasarlanmıştır. Bu amaçla, Hartum eyaletinde ikamet eden 388 haneden basit tesadüfi örnekleme tekniği kullanılarak Ağustos 2019-Nisan 2020 arasında gerçekleştirilen bir saha araştırması ile veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz, Ki-Kare testi, ttesti ve ANOVA testi, gıda güvenliğini etkileyen faktörleri açıklamak için ikili lojistik regresyon modeli kullanılmıştır. Üç farklı yöntem (i) Gıda güvenliği sütunları (bulunabilirlik, erişilebilirlik, fayda ve istikrar), (ii) Gıda Güvenliği Endeksi (FSI) ve (iii) Hanehalkı Gıda Güvensizliği Erişim Ölçeği (HFIAS) gıda güvenliği durumunu ölçmek için kullanılmıştır. Sonuçlar, ortalama hane büyüklüğünün 5.28 kişi olduğunu ve ortalama et tüketiminin ayda 6 kez olduğunu göstermiştir. Çalışma ayrıca her hane için günlük ortalama ekmek tüketiminin 42 somun olduğu sonucuna varmıştır. Gıda Güvenliği Sütunlarına göre, tüm yıl boyunca hanelerin %76'sı gıdaya ulaşamıyorken, %33.8'i gıda pazarına kolay erişim sağlayamıyor, hane reislerinin ve üyelerinin %92,2'si herhangi bir sadaka dairesinden, Ulusal Hükümet Kuruluşları veya herhangi bir destekleyici başka bir kurumdan faydalanamıyor ve hanelerin %36,3'ünün aylık sabit gelirleri yoktur. FSI'ye göre, hanelerin %61.6'sının gıda güvencesi var iken, %38.4'ünün gıda güvencesi yoktur ve HFIAS'a göre hanelerin %28.1'inin gıda güvencesi var iken, %71.9'unun gıda güvencesi yoktur, %44,8'i hafif gıda güvencesine sahipken, orta düzeyde gıda güvensizliğine sahiplerin oranı %16, şiddetli gıda güvensizliği problemi olanların oranı ise %11,1'dir. Çalışma ayrıca hanelerin toplam harcamalarının %60'ını diğer yaşamsal ihtiyaçlardan ziyade gıdaya harcadığını ortaya koymuştur. İkili lojistik regresyon sonuçları, hane reisinin eğitim düzeyinin, hanehalkının büyüklüğünün, hanenin aylık gelirinin, hane dışından herhangi bir gelir kaynağı elde eden hanenin ve hane halkı ile birlikte yaşayan diğer akrabaların gıda güvenliğinin önemli belirleyicileri olduğunu göstermiştir. kentsel hanelerin Çalışma, hane reislerinin aile büyüklüğünü düzenleme ihtiyacı ve hanelerinin aylık gelirini artırma ihtiyacı konusunda eğitim düzeyini yükseltmesini önermektedir. Ayrıca Sudan hükümeti, ülkedeki gıda güvensizliğini azaltmaya yönelik politikalar oluşturmalıdır.
Özet (Çeviri)
Achieving food security is still a vital problem for households in recent years in most developing countries. Therefore, this study was designed to assess the food security status among urban households in Khartoum state, Sudan. For this purpose, the data were collected from 388 households residing in Khartoum state through a field survey conducted between August 2019 to April 2020 by using a simple random sampling technique. Descriptive analysis, Chi-Square test, t-test, and ANOVA test were used for analyzing the data, while binary logistic regression model was used to explain influencing factors of food security. Three different methods (i) Food security pillars (availability, accessibility, utility, and stability), (ii) Food Security Index (FSI), and (iii) Household Food Insecurity Access Scale (HFIAS) were used to measure the food security status of the households. The results indicated that the average household size was 5.28 person and the average meat consumption was 6 times per month. The study also resulted that the average bread consumption was 42 loaf per day for each household. According to Food Security Pillars, 76.0% of households food is not available to him during the whole year, 33.8% of the respondents were not easy to access the food market and 92.2% of household heads and members were not receiving any source of benefits from the office of alms, National Government Organizations or any supportive institutes and 36.3% of households their income was not stable during the month. According to FSI, 61.6% of the households were food secure and 38.4% were food insecure and according to HFIAS 28.1 % of households were food secure and 71.9% were food insecure with 44.8 % mild food insecure, 16.0% moderate food insecure, and 11.1% severe food insecure. The study also resulted that the households spent 60% of the total expenditure on food rather than the other necessities of life. The results of the binary logistic regression showed that the educational level of household head, household size, monthly income of the household, the household which received any source of income from outside and the other relatives who live with their household were significant determinants of food security status of urban households. The study recommends that household heads should enhance the education level on the need to regulator family size and increasing the monthly income of their households. In addition, the Sudanese government should establish policies aimed at reducing food insecurity in the country.