Saf ses işitme taramasının alçak, yüksek frekanslarda difference limeslar ile kıyaslanması
Difference limes and hearing screening compare
  1. Tez No: 690498
  2. Yazar: KAHRAMAN TAHİR YANBUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İLKER BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Difference limes, Saf Ses İşitme Taraması, Ototoksisite, Presbiakuzi, Gürültüye Bağlı İşitme Kayıpları, Difference limes, The audiology screening test, ototoxicity, presbycusis, noise induced hearing noise
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Saf ses tarama odyometre testi bireylerin ehliyet almada, iş başvurularında, işitme seviyelerinin kontrolünde kullanılan hızlı bir testtir. İşitme taraması yapılacak sürede difference limesler (DL) kullanılarak daha geniş bilgi birikimi elde edebilir. Bu çalışmanın yapılmasıyla saf ses tarama testinden daha fazla bilgi elde etmemizi sağlayacak; ototoksisite, yaşlılığa ve gürültüye bağlı artış gösteren işitme kayıplarının hakkında ekstra bilgi sağlayacak bir difference limes bağlantısı bulmak hedeflenmiştir. Çalışmaya yaş ortalaması 39.91 olan (en küçük 16 en büyük 82 yaş) işitme saf ses taramasını geçen 41 kişi katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylere işitsel saf ses taraması testi uygulandı. Testi geçemeyen bireyler çalışmaya dahil edilmedi. Tarama saf ses testini geçen bireylere saf ses tonu ile önce sağ kulakta 125 hertz (Hz)de önce en rahat saf ses seviyesi (RSS) tespit edildi. Tespit edilen ses seviyesinde difference limes tespiti yapıldı. Aynı işlem sol kulakta yapıldı. Ardından 8 KHz'de RSS seviyesi ve difference limes tespiti yapıldı ve çalışma bitirildi. İlaç sayısı ve yaşın MCL ve DL ile olan ilişkileri tespit edilmiştir. Sağ kulakta 125 Hz şiddete bağlı difference limes ortalama değeri 5,80 DL 8 KHz değeri 5,04 DL; Sol kulakta 125 Hz şiddete bağlı difference limes ortalama değeri 6,14 DL, 8 KHz değeri 6,00 DL gözlemlenmiştir. Çalışmada düşük frekanslarda (125 Hz) duyma değerleri (MCL ve DL) ile yüksek frekanslarda (8 KHz) duyma değerleri (MCL ve DL) arasında genel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ancak, Sağ Kulak DL değerlerinde bu ilişki tespit edilememiş, değerler arasında anlamlı ilişki olmadığı görülmüştür. Bu farklılaşmanın sebeplerini anlamak için ek çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The audiology screening is a fast test that getting driving licence, applying to work, hearing levels checking. Difference limes are used, the more information can be obtained when time of the hearing. We have aimed that difference limes and extra information which ototoxicity, presbycusis and noise induced hearing noise range. After the research we obtain analysing data. The research was carried on with persons that passing auditory screening with an average age of 39.31 (between 16-82 ages) The auditory screening was applied volunteers. Volunteers that failing auditory screening didn't included the research. Volunteers that passing auditory screening, firstly right ear 125 Hz most comfortable level with pure tone is detected. Then in 125 Hz right ear difference limes was detected of the detected most comfortable level. The same process was applied the left ear. Then right ear 8 KHz most comfortable level with pure tone and 8 KHz most comfortable level is detected. Finally same process was applied the left ear. The relationship between the numbers of medicine and age with MCL and DL has been determined. In the right 125 Hz ear DL with intensity mean 5,80 and 8 Khz mean 5,04 has been detect. In the left 125 Hz ear DL with intensity mean 6,14 and 8 Khz mean 6,00 has been detect. We have detected meaningful relationship of hearing values of low frequency and high frequency as general. However, we need many studies because we have not detected meaningful relationship values of right ear DL. So those additional studies are required to understand the reasons for this differentiation.