Türkiye'de kaliteli içme suyu sorunu: Yerel yönetimlerin rolü
Access to quality drinking water problem in Turkey: The role of local governments
- Tez No: 690561
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI YÖNTEN BALABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İçme suyu hizmeti, yönetsel sorunlar, yerel yönetimler, kalite, Drinking water service, managerial problems, local governments, quality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı olsa da içilebilecek kalitede su miktarı kısıtlıdır. Hızlı nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme başta olmak üzere çeşitli nedenlerle hem su miktarı azalmakta hem de suyun kalitesi düşmektedir. Su kalitesi sorunu, yirmi birinci yüzyılda toplumların karşılaşacağı, insan sağlığını tehdit eden, gıda üretimini sınırlandıran, ekosistem işlevlerini azaltan ve ekonomik büyümeyi engelleyen küresel sorunlardan biridir. Su kaynaklarının miktar ve kalite olarak yetersiz olması özellikle gelişmemiş veya az gelişmiş ülkelerde sosyal, ekonomik ve çevresel alanlarda riskler oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde de aynı sorunun yaşanması içme suyuna ilişkin yönetsel bir sorunun varlığına ve su kaynaklarının dağılımındaki adaletsizliğe işaret etmektedir. Küresel güçlerin suyu küresel mal sınıflandırmasına dâhil ederek suya hükmetmesi birçok insanın kaliteli suya erişimini engellemektedir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de içme suyunun miktarına ve kalitesine ilişkin sorunlar bulunmaktadır. Hem insanlar hem diğer biyolojik canlılar üzerinde ortaya çıkan sorunlar dikkate alındığında içme suyunun kalitesinin sağlanmasında yerel yönetimlerin rolü ortaya çıkmaktadır. Yerel yönetimler sulak alanların, yüzey ve yeraltı sularının ve içme suyunun kalitesinin korunmasındaki rolleri nedeniyle stratejik bir öneme sahiptir. Yerel yönetimler içme suyunun her aşamasını takip ederek merkezi yönetime bildirmekte ve ulusal verilerin oluşturularak planların hazırlanmasına katkı sağlamaktadır. İçme suyunun arıtılması ve şebekeye verilmesi, dağıtım hatlarının kontrol edilmesi gibi sorumluluklar da içme suyunun kalitesini korumaktadır. Sorunun hem nedeni hem de çözümü yerel yönetimlerin politikalarıyla ilişkilendirilmektedir. Yerel yönetimlerin yanlış arazi kullanım kararları başta olmak üzere çeşitli politikaları nedeniyle içme suyu kalitesinde bir düşüş yaşanmaktadır. Bu aşamada yerel yönetimler eşgüdüm, örgütlenme, denetleme gibi yönetsel eksiklikler nedeniyle bu rolünü yerine getiremeyerek içme suyunun kalitesini etkilemektedir. Çalışmada; yerli ve yabancı literatür taranarak yerel yönetimlerin, içme suyunun kalitesinin korunmasındaki rolü ortaya çıkarılmıştır. İçme suyu hizmetlerinin sağlanmasında yönetimin temel ilkelerinin yerine getirilmediği, paydaşlar arasında her türlü iletişimde eksiklikler olduğu, küresel politikalara paralel biçimde kamu hizmetinde özelleştirme eğilimleri görüldüğü gibi bulgulara ulaşılmıştır. Bulgular sonucunda içme suyunun kalitesi sorununun yönetsel bir sorun olduğunun vurgulanması ve bu soruna örneklerle birlikte öneriler getirilmesi nedeniyle çalışmanın kamu yönetimi literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Although three quarters of the world is full of water, the amount of water that can be drunk is limited. Rapid population and diversification, especially in industry, decrease both the amount of water and the city. Irrigation is one of the global materials that twenty-first societies will encounter, which packs people, reduces what is used from food, packaging, and economic growth. Extensively in terms of risks in terms of financial and economical resourceability if the water is adequate in terms of forecast and quality. It's about looking at a drawn drawing to see how school is going. It hinders the enjoyment of life worldwide. As in the rest of the world, there are problems regarding the quantity and quality of drinking water in Turkey. Considering the problems that arise on both humans and other biological creatures, the role of local governments in ensuring the quality of drinking water emerges. Local governments have a strategic importance because of their role in protecting wetlands, surface and groundwater and drinking water quality. Local governments monitor every stage of drinking water and report it to the central government, and contribute to the preparation of plans by creating national data. Responsibilities such as the treatment of drinking water and its delivery to the network, and the control of distribution lines also protect the quality of drinking water. Both the cause and the solution of the problem are associated with the policies of local governments. There is a decrease in drinking water quality due to various policies of local governments, especially wrong land use decisions. At this stage, local governments cannot fulfill this role due to managerial deficiencies such as coordination, organization and supervision, thus affecting the quality of drinking water. In the study; The role of local governments in maintaining the quality of drinking water has been revealed by scanning domestic and foreign literature. It has been found that the basic principles of the management are not fulfilled in the provision of drinking water services, there are deficiencies in all kinds of communication between the stakeholders, and there are privatization trends in the public service in parallel with the global policies. As a result of the findings, it is thought that the study will contribute to the public administration literature as it is emphasized that the problem of drinking water quality is a managerial problem and suggestions are made to this problem with examples.