İlköğretim programında eğitim gören çocukların sıvı alım ve boşaltım dinamiğinin analizi
The Analysis of the dynamics of fluid intake and urination in elementary school children
  1. Tez No: 69059
  2. Yazar: NUR ÇABUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH KAVUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: idrar yolu enfeksiyonu, piyüri, bakteriüri, çocuk, su alımı, idrar yapma sıklığı, okul
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ilköğretim Okullarında Eğitim Gören Çocukların Sıvı Alım ve Boşaltım Dinamiğinin Analizi Dr. Nur Çabuk İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), çocukluk çağının sık görülen enfeksiyonları arasındadır. Kişisel, çevresel ve mikrobiyolojik birçok faktörün idrar yolu enfeksiyonu gelişimine etkisi olduğu bilinmektedir. Günlük sıvı alımının azalmasına bağlı olarak üriner sistemde idrar akışının yavaşlaması, idrarın mesanede birikimi ve uzun süreli depolanmasının söz konusu olduğu durumlarda, idrar yolu enfeksiyonu gelişme riski artacaktır. Bu çalışmada okul çocukluğu dönemindeki kız ve erkek çocuklarda İYE üzerinde etkili olabilecek olan sıvı alımı ve boşaltımı ile ilgili faktörler analiz edilerek, bu faktörleri etkileyebilecek sosyoekonomik düzeye bağımlı etkenlerin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma Mayıs 1997'de, 17 ilkokulda, toplam 1024 (508 kız, 516 erkek) öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çocuklara sıvı alım ve boşaltımı ile bunları etkileyebilecek günlük aktivitelerini kapsayan soruları içeren bir anket formu uygulanmıştır. Daha sonra tüm olguların mobil baskül ve cetveller ile vücut ağırlıkları ve boyları ölçülmüştür. Antropometrik değerlendirmeleri Waterlow sınıflamasına göre yapılmıştır. Tüm bu işlemlerden sonra çocuklara dağıtılan kaplara analiz için idrar örnekleri alınmıştır. İdrar örnekleri önce“dipstick”daldırma yöntemi ile daha sonra da mikroskopta incelemiştir. Tüm çocukların %20.6'sında piyüri, %7.8'inde bakteriüri, %6.2'sinde“piyüri- bakteriüri birlikteliği”saptanmıştır. Sosyoekonomik düzey düştükçe piyüri oranı artmaktadır (p0.05). Sosyoekonomik düzey düştükçe bir günde içilen ortalama su miktarı artmaktadır (p0.05). Kız ve erkek çocuklar arasında dar giysi giyme sıklığı açısından anlamlı fark olduğu, kızların %61'inin, erkeklerin ise %17.1'inin dar giysi giydiği saptanmıştır (p0.05). Taharet alma yöntemi ile piyüri ve bakteriüri oranı arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Sosyoekonomik düzey düştükçe“teneffüs süresinin birim zamanında kabin başına düşen öğrenci sayısı ve bu tuvaletleri kullanan öğrenci sayısı”artmaktadır (r=-0.278, p0.05). Ayrıca bu parametreler çocuklardaki piyüri ve bakteriüri görülme sıklığını da etkilememektedir (p>0.05). Sonuç olarak, ilköğretim çağında çocukların günlük aldıkları sıvı miktarı arttıkça, piyüri ve bakteriürinin azaldığı; tuvalete gitme sıklığının artması ile, piyürinin azaldığı; taharet alma yöntemi, okul tuvaletlerinde“kabin başına düşen öğrenci”,“metrekare başına düşen öğrenci”ve“teneffüs süresinin birim zamanında kabin başına düşen öğrenci”sayıları parametrelerinin piyüri ve bakteriüri görülme sıklığını etkilemediği; çocukların tuvalet temizliği kavramının onların tuvalete gitme sıklığını değiştirmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Analysis of The Dynamics of Fluid Intake and Urination in Elementary School Children Dr. Nur Çabuk Urinary tracy infection (UTI) is one of the most common infections during childhood. It's known that, individual, environmental and microbiological factors affect the risk of UTI. Low fluid intake leading to decreased urinary flow rate, and stasis of urine in the urinary bladder increase the risk of UTI. In this study, we analyzed some factors which could affect fluid intake and urination. In addition, we also analyzed how these factors were determined by socioeconomical variables. 1024 students (M/F:51 6/508) from 17 different primary schools were enrolled in this study in May 1997. A questionnaire about daily activities affecting fluid intake and urination was given to each student. Bodyweights and heights of the students were measured by using mobile weighing machine and ruler. Anthropometric evaluation were done according to Waterlow classification. After / that, a collecting cup for urine samples was given to each child. Urine samples were examined with dipstick and by light microscope. Pyuria, bacteriuria and“pyuria plus bacteriuria”were determined in %20.6, %7.8 and %6.2 of the children respectively. Socioeconomical status of the student inversely affects the rate of pyuria (p0.05). As the socioeconomical status lowers, daily intake of water increases significantly (r=-0.155, p0.05). The rate of vvearing tight clothes betvveen giriş and boys was different significantly, %61 of giriş and %17.1 of boys wear tight clothes (p0.05). Additionally, no significant difference vvas observed betvveen the way of vviping and pyuria and bacteriuria (p>0.05). As the socioeconomical status lowers,“the number of student per cabin per unit time of breaktime and the number of students using the same toilef increases (r=-0.278, p0.05). Additionally these parameters do not affect the rate of pyuria and bacteriuria in students (p>0.05).SUMMARY The Analysis of The Dynamics of Fluid Intake and Urination in Elementary School Children Dr. Nur Çabuk Urinary tracy infection (UTI) is one of the most common infections during childhood. It's known that, individual, environmental and microbiological factors affect the risk of UTI. Low fluid intake leading to decreased urinary flow rate, and stasis of urine in the urinary bladder increase the risk of UTI. In this study, we analyzed some factors which could affect fluid intake and urination. In addition, we also analyzed how these factors were determined by socioeconomical variables. 1024 students (M/F:51 6/508) from 17 different primary schools were enrolled in this study in May 1997. A questionnaire about daily activities affecting fluid intake and urination was given to each student. Bodyweights and heights of the students were measured by using mobile weighing machine and ruler. Anthropometric evaluation were done according to Waterlow classification. After / that, a collecting cup for urine samples was given to each child. Urine samples were examined with dipstick and by light microscope. Pyuria, bacteriuria and ”pyuria plus bacteriuria" were determined in %20.6, %7.8 and %6.2 of the children respectively. Socioeconomical status of the student inversely affects the rate of pyuria (p0.05).