Kas invaziv olmayan mesane kanseri hastalarında rekürrens ve progresyon riski belirlemede nötrofil/lenfosit oranının yeri
The place of neutrophile/lymphocyte ratio for the detection of reccurence and progression in non-muscle invasive bladder cancer (NMİBC) patients
- Tez No: 690638
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN CEM SÖNMEZ, UZMAN CEMİL KUTSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Neutrophile lymphocyte ratio (NLR), NMIBC, bladder carcinoma, relapse, progression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kas İnvaze Olmayan Mesane Tümörlerinde (KİOMK) NLO'nun progresiyon ve rekürrensi belirlemedeki prediktif değerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2015 ve 2020 yılları arasında SBÜ Şişli Etfal EAH Üroloji Kliniğinde TUR MT operasyonu uygulanmış ve sonrasında minimum 48 ay polikliniğ takibi yapılan hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı ve çalışmaya 405 hasta dahil edildi. Hastalar patoloji sonuçlarına göre Ta ve T1, derecesine göre yüksek grade ve düşük grade, CIS pozitif veya negatif olarak guruplara bölünerek değerlendirildi. Aynı zamanda hastalar primer tümör boyutu 3 cm büyük olan ve olmayan, takiplerinde progrese olan ve olmayan, nüks gelişen ve gelşmeyen olarak guruplara ayrılıp değerlendirildi. Progresiyon olarak hastalığın evre atlaması ( takiplerde Ta'nın T1, T1'in T2, derecesine göre düşük gradelinin yüksek grade, CIS negatifin CIS pozitif olması ) kabul edildi. WBC değeri 4,2'nin altındave 10,2'nin üzerindeki hastalar, başvuru zamanı aktif enfeksiyonu mevcut olan hastalar, hematolojik, romatolojik ve akut koraner arter hastalığı olanlar ve anamnezinde başka kanser tanısı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 405 hasta dahil edildi. Hastaların 50 sinin kadın 355i erkekdi. Hastalardan en gençinin 21 yaşında en yaşlısının ise 92 yaşında olduğu saptandı. Median yaş 66 olarak hesaplandı. Yapılan deskriptif istatistikte ortalama NLO: 2,64+/- 1,86 Normal dağılım olmadığı için Median 2,1 olarak hesaplanmıştır. Man- Whitney-U testiyle 405 hastanın 134(33,1) ünde nüks saptandı.271(66,9) inde nüks saptanmadı. p0.05 (P=0.145) Kadınları %76 da nüks, Erkeklerin %65,6 da nüks izlenmiştir. NLO nüksü öngörmedeki sensitivitesi ROC eğrisinde değerlendirilmiştir. AUC değeri 0.565 olarak saptanmıştır. Yapılan ROC eğri analizinde LR (Likelyhood ratio)= 1,07 olarak saptanmıştır. NLO' cut off değeri 1,70 alındığı zaman % 69 duy- arlılık %36 özgüllük ile nüks saptanabilir. Ancak LR 1,70 olması NLO'nun nüks için güvenilirliğini düşürmektedir. Hastaların 67 sinde progresyon saptanırken 338 inde progresyon saptanmadı. Progresyon gösteren hastaların ortalama NLO: 3,24, pro- gresyon göstermeyen hastaların ortalama NLO: 2,52 olarak saptandı. Gruplar arası yapılan değerlendirmede Man- Whitney U testi kullanıldı ve p:=0,05 olarak saptandı. Progresyon açısından hastaların NLO ları arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Yüksek NLO değeri KİOMK hastaların takipinde nüks gelişimini öngöre bilmektedir. Operasyon öncesi tespit edilen yüksek NLO değeri hekim için uyarıcı olup, hastanın takipinin daha invaziv ve düzenli yapılmasına dikkat çekmektedir. Çalışmamızda progresiyon ve NLO ilişkisi anlamlı çıkmamıştır. Literatürdeki benzer çalışmalardan farklı çıkan bu durum hasta sayısının düşük volümlü olmasından kaynaklanmakta olduğuna ve daha geniş serili çalışmlara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Söz: Nötrofil lenfosit oranı (NLO), KİOMK, mesane karsinomu,nüks
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the predictive value in the detection of progression and reccurence of NLR in non-muscle invasive bladder cancers (NMIBC). Materials and Methods: The TUR-BT operation was conducted at the Urology Clinic of Şişli Etfal EAH Health Sciences University during 2015-2020 years and thereafter the records of patients with 48 months' follow-up were searched retrospectively and 405 patients were included in the study. The patients were divided and evaluated according to their pathology results as Ta and T1, according to the scale as high grade and low grade, CIS positive and negative. The patients were divided and evaluated as groups whose primary tumor size were more than 3cm and less than 3 cm, in progression and non-progressive during the follow-up, in relapse progression and non-progression, as well. The phase progression of the disease was confirmed (Ta turning to T1, T1 to T2, low grade to high grade, CIS negative to CIS positive during the follow-up). The patients with WBC value under 4,2 and above 10,2, ones having active infections on the visit, the ones having hematological, rheumatologic and acute coronary artery diseases and the ones having another cancer diagnosis in anamnesis were excluded from the study. Findings: Totally 405 patients were included in the study. 50 of the patients were women and 355 were men. The youngest of the patients was 21 and the oldest was 92 years old. The median age was calculated to be 66. The descriptive statistic mean is NLO: 2,64+/- 1,86. The median was calculated as 2,1 as there was not an even distribution. The relapse was detected in 134 (33,1) out of 405 patients with Man- Whitney-U test. In 271 (66,9) patients the relapse was not detected. P0.05 (P=0.145). The relapse was detected as 76% among women and 65,6 among men. The predicted sensitiveness of NLR relapse was evaluated accord ing to ROC curve. The AUC value was calculated as 0.565. LR (Likelihood ratio)= 1,07 was evaluated during ROC curve analysis. When NLR cutoff value is 1,70, the relapse is detected with 69 % sensitivity and 36% specificity. Whereas LR being 1,70 makes the reliability of NLR for the relapse drop. The progression was detected in 67 patients, whereas in 338 it was not. The mean NLR for the patients with progres- sion was calculated as 3,24, with non-progression 2,52. Man- Whitney U test was applied in intergroup evaluation and p:=0,05 was calculated. A meaningful variation was not detected in terms of progression among the patients' NLR. Result: The high NLR value is predicting the relapse progress in the NMIBC patients. The high NLR value detected before the operation is a stimulant for the doctor and is drawing attention to making the patient's follow-up more invasively and regularly. The progression and NLR relation is not detected as meaningful in the study. It is speculated that this situation being different from the similar studies in the literature is related to the low number of patients and needs to be studied extensively.