The relationship of partner violence with childhood traumatic experiences, psychological mindedness and coping strategies
Partner şiddetinin çocukluk travmatik yaşantıları, psikolojik zihinlilik ve başa çıkma stratejileri ile ilişkisi
  1. Tez No: 690713
  2. Yazar: DİLEK AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk travması, partner şiddeti, psikolojik zihinlilik, başa çıkma stratejileri, kaçınma, Childhood trauma, partner violence, psychological mindedness, coping strategies, avoidance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma, partner şiddeti ile çocukluk çağı travmatik deneyimleri, psikolojik zihinlilik ve başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kriterlerini karşılayan (evli olmayan, 20-33 yaşları arasında, en az üniversite mezunu, son 12 ayda en az bir partneri olmuş veya halihazırda bir partneri olan) 365 Türk kadın çalışmaya katılmıştır. Katılımcılardan bilgilendirilmiş onam formunu okumaları istenmiştir ve yazılı olan bilgiler doğrultusunda araştırmaya katılım için izinleri alınmıştır. Daha sonra, demografik bilgi formunu doldurmaları ve dört ölçeği yanıtlamaları istenmiştir: Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Çatışmaların Çözümüne Yaklaşım Ölçeği (mağduriyet formu), Psikolojik Farkındalık Ölçeği ve Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği. Katılımcılar son 12 ayda maruz kalmış oldukları partner şiddetine göre dört gruba ayrılmıştır. Kadınların çocukluk çağı travmatik deneyimleri, başa çıkma stratejileri ve psikolojik zihinlilik puanlarının partner şiddetine maruz kalma sıklıklarına göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Sonuçlar, çocukluk çağı travmatik deneyimleri ile partner şiddeti arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Partner şiddetine daha sık maruz kalan katılımcıların daha fazla çocukluk çağı travmatik deneyimleri olduğu gösterilmiştir. Partner şiddeti sıklığı ile duygusal, fiziksel, cinsel istismar ve duygusal ihmal arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, partner şiddetine daha sık maruz kalan katılımcıların kaçınma eğilimlerinin daha yüksek, problem çözme becerilerinin ise daha düşük olduğu bulunmuştur. Öte yandan, psikolojik zihinliliğin partner şiddeti ile negatif yönde anlamlı bir ilişkisi bulunmuştur ancak psikolojik zihinlilik açısından gruplar arasında farklılıklar bulunmamıştır. Mevcut çalışmanın bulguları, var olan literatür bağlamında tartışılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to investigate the relationship of partner violence with childhood traumatic experiences, psychological mindedness and coping strategies. 365 Turkish women who met the inclusion criteria (unmarried, aged between 20-33, at least bachelor's degree, and having had a partner in the past 12 months or having currently a partner) were participated in the study. Participants gave the consent to participate in the study. They were asked to fill the demographic information form and to respond four scales: Childhood Trauma Questionnaire, The Revised Conflict Tactics Scales (victimization form), The Psychological Mindedness Scale, and The Coping Strategies Scale. Participants were divided into four groups based on the frequency of exposed partner violence in the past 12 months. It was investigated whether the childhood traumatic experiences, coping strategies and psychological mindedness of women differ according to the frequency of being exposed to partner violence. The results demonstrated that frequency of partner violence was positively correlated with emotional, physical, sexual abuse and emotional neglect. In addition, participants with higher exposure to partner violence had a more childhood traumatic experiences than those with lower exposure. It was also found that participants who were more frequently exposed to partner violence had higher avoidance tendencies and lower problem-solving skill than those with lower exposure. Although psychological mindedness was negatively correlated with partner violence, there was no group differences in terms of it. The findings of the current study were discussed and interpreted in the context of previous literature.