Moda tasarımcısı kimliğinde stil ve imaj
Fashion designer in identity style and image
  1. Tez No: 690737
  2. Yazar: İREM ALTINTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Kimlik, Moda Tasarımcısı, Stil, İmaj, Fashion, Fashion Designer, İdentity, Style, İmage
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasında moda tasarımcısı kimliği, stil ve imaj bağlamlarında kimlik kavramı üzerinden incelenmiştir. Birçok etkenle sürekli değişen ve gelişen toplum yapısı içerisinde moda olgusunun dinamik yapısının en önemli parçası olan moda tasarımcısının yarattığı marka kimliği ile tasarımcının bizzat kendi stil ve imajı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada; moda tasarımcısının stil ve imajına etki eden faktörlerin irdelenmesi ve elde edilen bulgularla bu etkilerin neler olduğunun saptanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak kimlik kavramı sosyolojik olarak araştırılmış, sonrasında toplumsal cinsiyet kimlikleri ve rolleri üzerinden araştırmalar yapılmıştır. Bu bağlamda stil ve imaj kavramlarından bahsedilmiş, moda tarihinden örnekler kimlik kavramı üzerinden ele alınmıştır. Yapılan araştırmalar çerçevesinde, örneklem olarak moda tasarımcıları seçilmiştir ve irdelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda moda tasarımcılarının sahip oldukları kimliklerinin stil ve imajlarına yansıdığı söylenebilir. Ayrıca incelenen tasarımcılar dahilinde bazı tasarımcıların stil ve imajlarının bizzat kendi markalarına yansıdığı, bazı tasarımcılarda ise yansımadığını da saptanmıştır. Genel olarak moda tasarımcısı, kimlik, stil ve imaj kavramları arasında ilişki kurulabildiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the identity of the fashion designer is examined in the context of style and image through the concept of identity. It is aimed to investigate the relationship between the brand identity created by the fashion designer, which is the most important part of the dynamic structure of the fashion phenomenon, and the designer's own style and image within the constantly changing and developing society structure with many factors. Also in this study; It is aimed to examine the factors affecting the style and image of the fashion designer and to determine what these effects are with the findings obtained. For this purpose, firstly, the concept of identity was investigated sociologically, and then researches were conducted on gender identities and roles. In this context, the concepts of style and image are mentioned, and examples from the history of fashion are discussed through the concept of identity. Within the framework of the researches, fashion designers were chosen as a sample and examined. In line with the data obtained, it can be said that the identities of fashion designers are reflected in their styles and images. In addition, it has been determined that the styles and images of some designers are reflected in their own brands, but not in some designers. In general, it can be stated that a relationship can be established between the concepts of fashion designer, identity, style and image.