Karanlık üçlü durumsal muhakeme testi: Geçerlik ve güvenirlik
The situational judgment test of dark triad: Validity and reliability
- Tez No: 690760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE TUĞBA EROL KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Karanlık Üçlü, Makyavelizm, Narsisizm, Psikopati, Durumsal Muhakeme Testi, Dark Triad, Machiavellianism, Narcissism, Psychopathy, Situational Judgement Test
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı iş yaşamında Karanlık Üçlü olarak bilinen Makyavelizm, klinik olmayan Psikopati ve klinik olmayan Narsisizm kişilik özelliklerini örtük olarak ölçebilecek bir Durumsal Muhakeme Testi geliştirmektir. Var olan ölçme araçları bu ölçümü likert-tipi özbildirim testleri ile yapmaktadır. İş yaşamında karşılaşılabilecek gerçekçi çatışmaları içeren senaryolar üç aşamada geliştirilmiştir. İlk aşama olan Ön çalışma/ Kritik Olay çalışması, katılımcıların iş yerinde yaşadıkları olumlu/pozitif ve olumsuz/negatif olayları anlattıkları aşamadır. Bu aşamadan elde edilen kritik olaylar madde köklerinin ve cevap skalasının oluşturulmasında kullanılmıştır. Diğer iki aşama, geliştirilmiş olan Durumsal Muhakeme Testi'nin istatistiksel yeterliliğini sınamak amacıyla yürütülen Asıl çalışma ve Test Tekrar-test çalışmalarıdır. Asıl çalışmada bu araştırma kapsamında geliştirilen senaryoların yanı sıra Kısa Karanlık Üçlü Ölçeği, Dirty Dozen Karanlık Üçlü Ölçeği, Pozitif ve Negatif Duygulanım Ölçeği, Üretim Karşıtı İş Davranışları Ölçeği ve Sosyal İstenirlik Ölçeği de katılımcılara uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda geliştirilmiş olan tek boyutlu Karanlık Üçlü Durumsal Muhakeme Testi'nin (KÜDMT) orta derecede kabul edilebilir iç tutarlılık katsayısı (a=.51) ve tatmin edici test tekrar-test güvenirlik katsayısına (a=.82) sahip olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda KÜDMT'nin iç ve dış geçerlik değerleri de kabul edilebilir düzeydedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop a Situational Judgement Test that can implicitly measure the personality traits of Machiavellianism, sub-clinical Psychopathy and sub-clinical Narcissism, known as the Dark Triad in business life. Existing measurement tools indicate this measurement with likert-type self-report tests. Scenarios which contain realistic conflicts that might be confronted in business life were developed in three stages. The first stage, named as the Preliminary Study/Critical Incident study, is the stage in which the participants describe the positive and negative incidents they have experienced at the workplace. The critical incidents obtained from this stage were used to create the item roots and the response scale. The other two stages are the Main study and Test Re-test studies conducted to test the statistical adequacy of the Situational Judgement Test that was developed. In addition to the scenarios developed within the field of this research, the Short Dark Triad Scale, the Dirty Dozen Dark Triad Scale, the Positive and Negative Affect Scale, the Counterproductive Work Behavior Scale and the Social Desirability Scale were also applied to the participants in the main study. Moderately acceptable internal consistency coefficient of one-dimensional The Situational Judgement Test of Dark Triad (SJT-DT), which was developed at the end of the study, equals to (a=.51) and it was determined that it's satisfactory test re-test reliability coefficient equals to (a=.82). Additionally, the internal and external validity values of SJT-DT are at an acceptable level.