Kadın perspektifinden Covıd-19 pandemisi döneminde aile içi iş bölümü
Domestic labor division in the time of the Covid-19 pandemic from a women's perspective
- Tez No: 784403
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL ÖZDEMİR METLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, aile, iş bölümü, kadın, pandemi, Gender, family, division labor, women, pandemic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmada, Covid-19 pandemisi sürecinde, aileyi oluşturan bireylerin bu süreçten ne şekilde etkilendiği üzerinde durulmaktadır. Covid-19 salgını 2019 yılının son aylarında ilk olarak Çin'de ortaya çıkmıştır. Türkiye'de ise ilk vaka 2020 Mart ayında görülmüştür. Covid-19 pandemisiyle birlikte tüm dünyada birtakım değişiklikler meydana gelmiştir. Pandemi ekonomi, siyaset, eğitim ve diğer kurumlar üzerinde çeşitli etkilerde bulunmuştur. Pandeminin etkileri oldukça geniş bir alana yayılmış ve aile, bu etkilerden kaçınamamıştır. İş yaşamında uzaktan çalışma modeline geçilmesi ve eğitimin uzaktan sürdürülmesi, evde geçirilen zamanın artmasına neden olmuştur. Ev içi iş bölümü bu süreçten etkilenmiştir. Tezin konusunu pandemi döneminde aile içi iş bölümü oluşturmaktadır. Araştırmada pandeminin aile içi iş bölümü üzerindeki etkileri incelenecektir. Ailede kadın ve erkeğin rollerinin; pandemi sonrasında değişikliğe uğrayıp uğramadığı kadınlarla yapılan derinlemesine görüşmeler sonucunda irdelenmektedir. Bu amaç doğrultusunda İzmir ilinde yaşamakta olan, orta ve orta üst gelir düzeyine ait 17 kadınla derinlemesine görüşmeler yapılarak nitel bir alan çalışması yürütülmüştür. Ailelerin gelir durumlarının; orta ve orta üstü gelire sahip ailelerden seçilmesindeki amaç; aile içerisindeki kadın ve erkek arasındaki eşitsizliklerin oluşmasında sahip olunan gelir miktarından farklı olarak, cinsiyet farklılığının getirmiş olduğu eşitsizliklerin vurgulanmak istenmesidir. Ailede kadın ve erkek arasındaki görev paylaşımı,evden çalışma düzeni, eşlerin çalışıp çalışmama durumları ve çocuk sahibi olup olmama durumlarının pandemide aile içi düzeni ne şekilde değiştirdiğinin anlaşılması araştırmada büyük önem taşımaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular yorumlanırken, Hochschild (2003)'ün“ikinci vardiya”kavramsallaştırmasına ve sosyalist ve radikal feministlerin açıklamaları bağlamında ücretsiz emek kavramına yer verilmiştir. Gelir düzeyi veya eşlerin ikisinin de çalışma yaşamında yer alıyor olmasının da evdeki görev dağılımı üzerinde çoğu zaman etkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Pandemi öncesinde daha dezavantajlı durumda olan aile üyelerinin, pandemi dönemiyle birlikte dezavantajları artarak devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it is emphasized how the individuals who make up the family are affected by this process during the Covid-19 pandemic. The Covid-19 outbreak first appeared in China in the last months of 2019. In Turkey, the first case was seen in March 2020. With the Covid-19 pandemic, some changes have occurred all over the world. The pandemic has had various effects on the economy, politics, education and other institutions. The effects of the pandemic spread over a wide area and the family could not avoid these effects. Switching to the teleworking model in business life and continuing education remotely have led to an increase in the time spent at home. Domestic division of labor was affected by this process. The subject of the thesis is the division of labor within the family during the pandemic period. In the study, the effects of the pandemic on the division of labor within the family will be examined. Roles of men and women in the family; whether it has changed after the pandemic is examined as a result of in-depth interviews. For this purpose, a qualitative study was carried out by conducting in-depth interviews with 17 women living in the province of Izmir, belonging to the middle and upper middle-income level. Income status of families with middle and upper middle income; the aim is to emphasize the inequalities brought about by gender difference, different from the amount of income, in the formation of inequalities between men and women in the family. It is great importance in the research to understand how the task sharing between men and women in the family, the order of working from home, whether the spouses work or not, and whether they have children or not, change the family order in the pandemic. While interpreting the findings of the research, Hochschild's (2003) conceptualization of the“second shift”and the concept of unpaid labor in the context of the explanations of socialist and radical feminists were included. It has been concluded that the income level or the fact that both spouses are involved in working life often do not affect the distribution of duties at home. The disadvantages of family members, who were more disadvantaged before the pandemic, continued to increase with the pandemic period.