Performance of different spray nozzles in the application of defoliant on cotton plants
Pamuk bitkisine defoliant uygulamasında farklı püskürtme memelerinin etkinliği
- Tez No: 690873
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk defolyant, Hava emişli meme, ikiz jetli meme yelpaze hüzmeli meme, ilaç birikimi, Kaplama oranı, yaprak dökme oranı, kolza açma oranı, Cotton defoliant, Air induction nozzle, Dual pattern nozzle, Standard flat fan nozzle, Coverage rate, Spray deposition, Boll opening rate and leaves falling rate
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yaprak dökücü ve kolza açıcı olarak kullanılan defoliant, makinalı pamuk hasadında önemli bir yere sahiptir, Eğer defoliant etkin bir şekide uygulanırsa pamuk bitkisinin yaprak dökümü oranı artar ve çıtırık kolza sayısı azaltılabilir. Yaprak dökücü uygulamada, uygulama hacmi ve püskürtme teknolojisi son derece önemlidir. Bu çalışmada, iki farklı uygulama hacmi ve üç farklı tip meme ile hasadı yaklaşan pamuk bitkisine standart tarla pülverizetörü ile defoliant uygulanarak sağlanan etkinlik belirlenmiştir. Deneyler, tarla denemeleri ve laboratuvar analizleri olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Defoliant uygulama oranları 250 l/ha ve 400 L/ha ve püskürtme memeleri (1) Standart yelpaze hüzmeli meme; (TP8006), (2) Hava emişli meme (AI 11002-VS) ve (3) İkiz jetli meme; (AI307003VP) olarak seçilmiştir. Yaklaşık %60 oranında açık kozalı olgun pamuğa bir izleyici (BSF) ve defoliant uygulanmıştır. Pamuk bitkisi üzerinde biriken defoliantı temsilen BSF birikimi ve pamuk bitkisi üzerine püskürtülen damlaların kaplam oranını belirlemek için bitkinin iki yüksekliğinde (Üst bölge, alt bölge) örneklemeler yapılmıştır. Püskürtmeden önce ve sonra, pamuk bitkilerinde koza açma ve yaprak oranları hesaplanmış ve BSF birikimini tespit etmek için filtre kağıtları ve kullanılan püskürtme yöntemlerinin kaplama oranını ölçmek için suya duyarlı kağıtlar (WSP) kullanılmıştır. Hedefler üzerindeki izleyici birikimi miktarını saptamak için spektroflorofotometre kullanılmış ve WSP'deki kaplama oranını ölçmek için bir görüntü işleme bilgisayar programı kullanılmıştır. Analiz sonuçlarında, 250 L/ha uygulama hacminde hava emişli meme (AI 11002-VS), İkiz jetli meme ve Standart yelpaze hüzmeli memeden daha yüksek birikim, kaplama oranı, yaprak dökümü ve koza açılma oranları sağlamıştır, Ayrıca kullanılan yaprak dökücünün bir göstergesi olarak sadece hava emişli memede yaprak alt yüzeyinde daha fazla BSF birikimi sağlanmıştır. Çalışmada kullanılan defoliant, 250 l/ha uygulama hacminde hava emişli meme ile uygulamadan sonraki 7. ve 12. günlerde koza açma oranı % 85 ve yaprak dökme oranı % 76 olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Defoliant spraying is a key link in the mechanized cotton harvest, as sufficient and uniform spraying can improve the defoliation quality and decrease the cotton trash content. In defoliant application, application volume and spraying technology are extremely important. In this study, the effectiveness of defoliant application to cotton plant that has come to harvest with two different application volumes and three different types of nozzles with a standard field crop sprayer was determined. Experiments were carried on two phases as field area trials and laboratory analysis. Application rates were 250 l/ha and 400 L/ha and spraying nozzles were (1) Standard flat fan nozzle (TP8006), (2) Air induction nozzle (AI 11002-VS) and (3) Dual Pattern nozzle (AI307003VP). A tracer (BSF) and Defoliant were applied to mature cotton with approximately 60% open bolls and samplings for BSF deposition and spray coverage on cotton plant were done at two plant height (Upper layer, lower layer) of plant. Before and after spraying, bolls open and leaves rate on cotton plants were calculated and filter papers were used to detect BSF deposition and water sensitive papers (WSP) were used to measure coverage rate of spraying methods used. Spectrofluorophotometer was used to detect the amount of tracer deposition on targets and an image process computer programme was used to measure coverage rate on WSP. In analysis conclusions showed that air induction nozzle (AI 11002-VS), achieved better results than the dual pattern and standard flat fan nozzles in terms of higher depositions, coverages and leaf defoliations and boll opening rates. AI Nozzles operating at 250 L/ha application rate provide the highest deposition and coverage rate on applications of defoliant, in addition, BSF as an indicator of the defoliant used reached on leaf beneath in merely this spray nozzle. After defoliation boll opining rate was 85 % on the 7th and 12th days after spraying and falling rate of leaves was 76 % at application rate of 250 L/ha with Air Induction (AI1102) nozzle.