Niğde ilinde faaliyet gösteren koyun çiftliklerinde tipoloji ve biyogüvenlik üzerine bir çalışma
A study on typology and bio-safety in sheep farms operating in Nigde
  1. Tez No: 690877
  2. Yazar: ÖZGÜR TARIK ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN KOLUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Koyunculuk, Biyogüvenlik, Çiftlik tipolojisi, Yetiştiricilik, Niğde, Biosecurity, Cultivation, Farm Typology, Sheep farming, Niğde district
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, Niğde ilinde faaliyet gösteren koyun çiftliklerinde tipolojilerini belirlemek ve biyogüvenlik durumlarını incelemek üzere yapılmıştır. Araştırma verileri, 2019 yılında Niğde ili ve çevresinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 75 adet çiftlikte, çiftlik sahipleri ya da sorumluları ile anket yapılarak elde edilmiştir. Bu araştırmada, koyun yetiştiriciliği yapan çiftliklerin üretim tipleri, kapasiteleri, tipolojileri belirlenmiş, biyogüvenlik durumları ve biyogüvenlik uygulamaları ile ilişkisi ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. İncelenen işletmelerde Niğde ili ve çevresinde Tarım ve Orman Bakanlığı il/ilçe müdürlükleri vasıtasıyla il bazında toplam koyun sayısı ve koyunculukla uğraşan işletmelere ait bilgiler toplanmış işletme sayıları, ölçekleri, yetiştirme sistemi (entansif, ekstansif) ve hayvan varlığı merkez ve ilçeler bazında değerlendirilmiştir. Çalışmada, Niğde ilinde, koyun yetiştirme sistemi ve kapasiteleri, yapısal koşulları, biyogüvenlik uygulamaları ve sağlık koruma ile ilgili işletmelerin genel durumu üzerinde durulmuştur. Buna ek olarak, işletmelerin karşılaştığı sorunlar belirlenerek çözümler ve öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonunda, Niğde ilinde yetiştiricilik yapılan işletmelerde biyogüvenlik önlemlerin alınmadığı, temizlik ve hijyen kurallarının uyulmadığı bunların sonucu olarak işletmecilerin hayvan sağlığı açısından şikayetçi olduğu belirlenmiştir. Bu şikayetlerin ve eksikliklerin giderilmesindeki en etkin çözüm doğru planlamalar, eğitim, bilinçlendirme ve teşvikler faaliyetleri ile gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine their typology and to examine their biosecurity status in sheep farms operating in Niğde province. The research data were obtained by conducting a survey with the farm owners or supervisors in 75 farms engaged in small ruminant breeding in Niğde province and its surroundings in 2019. In this research, the production types, capacities, typologies of sheep breeding farms were determined, and it was aimed to reveal their relationship with their biosecurity status and biosecurity practices. The total number of sheep and information on the enterprises dealing with sheep breeding were collected through the Tarım ve Orman Bakanlığı provincial/district directorates in Niğde province and its surroundings in the examined enterprises, and the number of enterprises, their scales, breeding system (intensive, extensive) and animal wealth were evaluated on the basis of centers and districts. In the study, the general situation of sheep breeding production system and capacities, structural conditions, biosecurity practices and health protection enterprises in Niğde province were emphasized. In addition, the problems faced by the enterprises were determined and solutions and suggestions were tried to be developed. At the end of this study it has been observed that, biosecurity measures are not taken, cleaning and hygiene rules are not followed in the farms in Nigde province, as a result of these, the operators complain about animal health. It is thought that the most effective solution in eliminating these complaints and deficiencies can be achieved through correct planning, training, awareness raising and incentives activities.