Kaynak kısıtlı inşaat işlerinde iş gücü planlaması ve kaynak dengelemesi
Workforce planning and resource balancing in resource constrained construction works
  1. Tez No: 690976
  2. Yazar: OĞUZHAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak Planlama, İş Gücü Planlama, Kaynak Dengeleme, Kaynak Kısıtlı Proje, Resource Planning, Workforce Planning, Resource Balancing, Resource Constrained Project
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde inşaat sektöründeki gerçek ve/veya tüzel kişi bazında artış beraberinde yüksek rekabet ortamını getirmiştir. Gerçek kişiler ve/veya tüzel kişilerin kuruluş amaçları genel olarak kar elde etmek, topluma hizmet, bağımsız çalışma arzusu, sosyal prestij olsa da bunların başında hiç kuşkusuz kar elde etmek gelmektedir. Bulunduğumuz koşullarda bir gerçek ve/veya tüzel kişiliğin kar elde etme amacını yerine getirmesi için kaynaklarının optimum şekilde kullanılması gerekmektedir. İnşaat sektöründe başlıca önem arz eden parametreler zaman, iş gücü, sermaye, teknoloji, makine-ekipman olarak sayılabilir. Bu çalışmada, şantiyelerde mevcut olan kaynakların optimum şekilde kullanılması amacıyla Wiest Yöntemi kullanılarak kaynak kısıtlı inşaat işlerinde iş gücü planlaması ve kaynak dengelemesi araştırılmıştır. Bu yöntemle proje süresini değiştirerek, iş gücü planında gerekli değişiklikler yapılarak işgücü maksimum değerlerini aşmamak ve maliyeti minimum seviyede tutmak amacı edinilmiştir. Plan oluşturma, aşama takibi, bütçe yönetimi ve iş yükü analizi yapabilen hazır paket programlar kullanılarak optimum iş gücü ve gider dengelemesi yapılarak projede süre / iş gücü parametrelerinin gerçek ve/veya tüzel kişi adına minimum giderle seyrederek projenin tamamlanması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the increase in the construction sector on the basis of real and/or legal persons has brought with it a high competitive environment. Real persons and / or legal persons in general, the purpose of the establishment of profit, service to society, the desire to work independently, social prestige, although without doubt the first of these comes to profit. In the present circumstances, the resources of a real and/or legal entity must be used optimally in order to fulfill the purpose of profit making. The main parameters of importance in the construction sector are time, labor force, capital, technology, machinery and equipment. In this study, workforce planning and resource balancing in resource-constrained construction works were investigated using Wiest method in order to optimise the resources available on construction sites. With this method, it has been aimed to keep the cost at a minimum and not to exceed the maximum values of the labor force by changing the project duration, making the necessary changes in the workforce plan. The project was completed by monitoring the duration/labor parameters with minimum expenses on behalf of real and/or legal person by making optimum labor and expense balance by using ready-made package programs capable of Plan creation, phase tracking, budget management and workload analysis.