Çocuk romatoloji kliniğine başvuran juvenil idiopatikartrit tanısı ile takip edilen 18 yaş altı hastalarda büyüme ve gelişme parametrelerinin değerlendirilmesi
Growth parameters of the children under the age of 18 WHO werediagnosed with juvenile idiopathic arthritis
- Tez No: 690978
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL SÖZERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Juvenil İdiopathic Arthritis, Growth failure, Obesity, Biological Treatment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Juvenil idiopatik artrit (JİA), çocukluk çağının en sık görülen romatizmal hastalığıdır. Gerek hastalığın kendisi gerekse tedavi sürecinde kullanılan ajanlar büyüme gelişme geriliğine, kilo azlığına ya da fazlalığına neden olabilmektedir. Amacımız; juvenil idiyopatik artrit tanısı ile takip edilen 18 yaş altı hastalarda büyüme parametrelerinin nasıl etkilendiğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2021-Haziran 2021 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk romatoloji kliniğine başvuran ILAR kriterlerine göre tanı almış JIA'lı hastalar arasında yürütülmüştür. Bu kriterlere uygun 243 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların boy-kilo ölçümleri yapılmış, Tanner– Marshall metoduyla puberte değerlendirmesi yapılmıştır. İstatistiksel Analiz: Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Anlamlılık p0.05). Obez ve aşırı kilolu hastaların toplam yüksek doz steroid kullanım süresi (41,4±60,5 gün) obez ya da aşırı kilolu olmayanların toplam yüksek doz steroid kullanım süresinden (36,8±51,5 gün) uzundur (p>0.05). Çalışmaya alınan hastalarda boy kısalığı olan 22 hasta (%9) hasta saptanmıştır. Bu hastaların 4 tanesinin boy kısalığı ile ilişkilendirilebilecek ek hastalıkları mevcut iken;18 hastanın JIA tanısı dışında bir kronik hastalığı bulunmamaktaydı. Boy kısalığı olup altta yatan başka bir kronik hastalığı olmayan hastaların %77,8'i (n=14) aktif hastalık durumunda iken, boy kısalığı olmayan hastaların %43'ünün (n=95) aktif hastalık durumunda olduğu görüldü (p=0.004).Boy kısalığı ile hastalık aktifliği arasında anlamlı ilişki saptandı. Boy kısalığı olup altta yatan başka bir kronik hastalığı olmayan hastaların ortalama yüksek viii doz steroid kullanım süresi (65,9±95,2 gün), boy kısalığı olmayan hastaların yüksek doz steroid kullanım süresinden (42,8±48,1 gün) uzundur. (p>0,05). Tartışma ve Sonuç: Çalışmaya alınan hastalarda literatürdeki verilere benzer sıklıkta boy kısalığı saptanmıştır. Obezite JIA hastalarında dikkat edilmesi gereken bir sorundur. JİA'lı hastalarda biyolojik ilaç kullanım süresi ile obezite/aşırı kiloluk arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Toplam biyolojik ilaç kullanma süresinin daha uzun olması aşırı kilolu/obez olma riskini arttırmaktadır. Çalışmamızda yüksek doz steroid kullanımı olan hastalarda obezite ve boy kısalığı daha sık görülmüş olmakla birlikte; bu ilişki daha geniş kapsamlı çalışmalarla onaylanmalıdır. Anahtar kelime: Juvenil İdiopatik Artrit, Büyüme-Gelişme Geriliği, Obezite, Biyolojik Tedavi
Özet (Çeviri)
Growth Parameters of The Children Under the Age of 18 Who Were Diagnosed with Juvenile Idiopathic Arthritis Aim :Juvenile idiopathic arthritis is the most common rheumatic disease in childhood. Either the disease itself or the agents used in the progress can cause growth failure or excessive weight gain. The purpose of this study is to evaluate growth parameters of children under the age 18 who were diagnosed with JIA. Material and Method: Patients who were diagnosed with juvenile idiopathic arthritis according to the International Rheumatology Association (ILAR) criteria who applied to the pediatric rheumatology polyclinic between January 2021 and June 2021 were included in the study. 243 patients with these criteria were retrospectively evaluated. Weight and height measurements obtained, puberty is evaluated according to Tanner-Marshall score. IBM SPSS Statistics 22 is used for statistical analysis, significance is evaluated as p0.05). Average high dose corticosteroid(0.5mg/kg) useage time was longer in the obese/overweight group (41,4±60,5 days) then the other group; 36,8±51,5 days ( p>0.05). 22 of 243 patients had short stature. 4 of these 22 patients had another chronic illness, that could be related with short stature. 14 of 18 patients (77,8%) -who had short stature but not illness other than JIA- was in the active phase of the disease whereas 43% of the patients -who had not short stature- was active phase in the disease and the difference was statistically significant (p=0.004). Average high dose steroid usage time for the group -who had short stature but not another illness- was 65,9±95,2 days, whereas; average high dose steroid usage time for the group – who had not short stature- was 42,8±48,1 days (p>0.05). x Conclusion: Short stature frequency in this styudy was similar to other studies in the literature. Obesity is an important problem in JIA and it needs attention. The relation between average biologic agent usage time and obesity is significant. Longer biologic agent usage time increases the risk of obesity. Obesity and short stature is related with the duration of high dose corticosteroid usage, but the relation was not statistically significant. It needs to be confirmed with larger studies.