Rengin kullanıcı üzerindeki psikolojik etkileri üzerine örnek mekan incelemesi
A case study on the psychological effects of color on space users
  1. Tez No: 691015
  2. Yazar: KÜBRA ÖKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN SATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Psychology, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Işık, mekân, kullanıcı psikolojisi, renk, Color, light, space, user psychology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kafe sektöründeki kahve mekanlarında renk çok güçlü bir etkiye sahiptir. Rengin yiyecek tercihleri ve mekân tercihleri üzerinde önemli etkiye sahiptir. İnsanlar farklı yiyecekleri farklı renklerle ilişkilendirmektedirler. Bu algı değiştiğinde, genellikle müşterinin o yiyeceğin tadı nasıl olması gerektiği konusundaki algısı üzerinde bir etkisi olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; analitik ve eleştirel bir bakış açısı yakalanarak rengin, mekân ve yiyecek tercihi üzerinden insan psikolojisine etkisinin değerlendirilmesidir. Araştırma konusu ile; rengin insanların hayatlarındaki yeri, anlamı ve değeri incelenmeye çalışılmıştır. Edinilen bilgilerin günlük hayatımıza etkilerini tespit etmek için renklerin en verimli ve en doğru biçimde kullanılması, mekanlara ve ürünlere uygulanacağı düşünülmektedir. Bu çalışma İstanbul'da belirlenen, kahve servisi yapan üçüncü nesil kahve mekanlarında uygulanmıştır. Araştırma nicel bir çalışma olup ilişkisel tarama modeli esas alınmıştır. Verilerin analizinde tamamlayıcı istatistikler yapılmıştır. Program aracılığı ile veriler analiz edilerek bölgesel yorumlar ve bölgeler arası kıyaslamalar yapılmıştır. Araştırmada katılımcıların; çok değişkenli renk tercihlerinin var olduğu, ürün renklerinde yeşil ve beyaz tonları tercih ettikleri, bazı bölgelerdeki katılımcıların mekanlara göre renk tercihlerinin ön planda olduğu, mekanların haftalık ve aylık dilimlerde ziyaret edildikleri, renkler açısından, kırmızı renk heyecanı, yeşil renk güveni, sarı renk depresyonu, mor renk kasveti, pembe renk neşeyi, güven, yaratıcılık ve heyecanı, kahverengi, kasveti, beyaz renk, güveni, siyah renk, hüzünü ve gri renk, kasveti çağrıştırdığı ve bunların kuramlarla genellikle örtüştüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Color has a very strong influence on cafes in the cafe area. Color has a significant impact on food preferences and room preferences. People associate different foods with different colors. When this perception changes, it often has an impact on the customer's perception of how the food should taste. The aim of this study is; It is the assessment of the effect of color on human psychology through space and food preferences by capturing an analytical and critical perspective. With the research subject; The place, meaning and value of color in people's lives have been studied. Colors are believed to be used in the most efficient and correct way to determine the impact of the information collected on our daily lives, and they are applied to spaces and products. This study was applied to third generation coffee shops serving coffee in Istanbul. The research is a quantitative study based on the relational screening model. An Excel program was used to analyze the data. By analyzing the data under the program, regional interpretations and interregional comparisons were made. Participants in research; There are multivariate color preferences, they prefer green and white tones in product colors, the color preferences of the participants in some regions are in the foreground according to the location, the locations are visited weekly and monthly, in terms of colors, red color excitement, green color confidence, yellow color depression, It was concluded that purple color induces gloom, pink joy of color, self-confidence, creativity and excitement, brown, gloom, white color, self-confidence, black color, sadness and gray color, and these generally agree with the theories.