Tiyatro mimarisinin tarihsel gelişimi ve çağdaş tiyatro için bir sahne önerisi
The historical development of the theater architecture and a stage proposal for contemporary theater
- Tez No: 691021
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN SATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sahne, sahne mimarisi, tiyatro mekanı, tiyatro mimarisi, Stage, stage architecture, theater architecture, theater space
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
İlkel dönemden günümüze kadar tiyatro sanatı gelişerek çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere kadar pek çok zaman diliminde kendine yer bulmuştur. Her dönem ve her kültür, kendi tiyatro mimari gereklilikleri adına farklı araştırmalara ve farklı uygulamalara başvurmuştur. Tiyatro ilk kez M.Ö 6.yy'da Yunan toplumunda dinden özerkleşerek bir sanat olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Bu gelişme, tiyatro binasını kent tasarımlarında sabit bir eleman haline getirmiş ve tiyatro mimarisinin gereklilikleri netleşmeye başlamıştır. Antik Yunan'dan sonra her toplum, belirlenen bu mimari gereklilikleri kendi siyasi, dini ve sosyal durumlarına göre değiştirmiş ya da dönüştürmüştür. Dünyadaki var olan her gelişme tiyatro mimarisini de etkilemiştir. Günümüz tiyatro mimarisi ise modern çağda farklı sahneleme tekniklerine olanak sağlayan, şehirleşmenin alanları kısıtladığı ve hatta zaman zaman alan bırakmadığı bir ortamda gelişim göstermektedir. Antik Yunan tiyatrosunda görülen amfi tiyatrolar, yerlerini Kara kutu sahnelere, 6000 kişilik salonlar ise 30 - 40 kişilik stüdyolara bırakmıştır. Bu çalışmada, tiyatro mimarisinin tarihsel gelişimi, sahne yapıları üzerinden incelenmiş ve disiplinlerarası bir bakış açısı ile yeni bir sahne önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
From the primitive period to the present, the art of theater has developed and found its place in many periods from polytheistic to monotheistic religions. Every period and every culture has applied different researches and different applications on behalf of their theater architectural requirements. Theater was first accepted as an art in the 6th century BC by being autonomous from religion in Greek society. This development made the theater building a fixed element in urban designs and the requirements of theater architecture began to become clear. After Ancient Greece, every society changed or transformed these determined architectural requirements according to their political, religious and social conditions. Every development in the world has also affected the theater architecture. Theater architecture of today, on the other hand, develops in an environment that allows different staging techniques in the modern age, urbanization restricts and even leaves space from time to time. The amphitheaters seen in the ancient Greek theater left their places to black box scenes, and the halls for 6000 people to studios for 30 to 40 people. In this study, the historical development of theatrical architecture is examined through stage structures and a new stage proposal is presented with an interdisciplinary perspective.