Bir râvi olarak Ebû Ömer Hafs ed-Dûrî'nin Ebû Amr ve Kisâî'den aldığı kıraatlerin değerlendirilmesi
A comparison of Ebū Ömer Hafs ed-Dūrī's recitations from Ebū Amr and Kisāī as a reporter
- Tez No: 691087
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Qur'ān, Recitation, Usūl, Ferş, Dūrī, Ebū Amr, Kisāī
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kıraatler mana zenginliği olarak Hz. Peygamber'den (s.a.s.) günümüze belirli bir râvi silsilesiyle gelmiştir. Dûrî, Ebû Amr ve Kisâî'nin râvisi olarak kıraat ilmi sistematiğinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada Dûrî'nin kıraatlerinin değerlendirilmesi yapılacaktır. Giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşan tezin, giriş kısmında araştırma ve kıraatler hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde Dûrî ile hocalarından Ebû Amr ve Kisâî'nin hayatları, kıraatleri ve ilmî kişilikleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise Dûrî'nin, hocalarından rivayet ettiği kıraatler usûl ve ferş yönünden incelenerek manaya olan etkileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recitations as a richness of meaning has come to the present day, from Prophet Mohammad, via a certain chain of reporters. Dūrī, as a reporter of Ebū Amr and Kisāī, has an important position in the system of recitation science. In this study, the evaluation of Dūrī's recitations will be made. The thesis, which consists of an introduction, two chapters and a conclusion, gives general information about research and recitations in the introduction section. In the first chapter, the lives, recitations and scientific personalities of Dūrī and his teachers, Ebū Amr and Kisāī are introduced. In the second chapter, the recitations that Dūrī reported from his teachers were analyzed in terms of usūl and ferş, and their effects on meaning were emphasized.