Ömer Nesefî'nin et-Teysir adlı tefsirinde Yâsin ve Saffat suresinin tahkik ve değerlendirmesi
Terms of Omar Nasafi's commentary analyze and evaluation the Surah Yâsin and as-Shaffat
- Tez No: 691106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERRUH KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr, et-Teysîr fi't-Tefsir, Ulum'ul-Kur'ân, Dirayet, Rivayet, Tefsir, Yâsin Suresi, Saffât Suresi, Tahkik, Değerlendirme, Ömer Nesefî, et-Teysîr, et-Teysîr fi't-Tafsir, Quranic knowledge discipline, acumen, Narration, interpretation, Surah Yâsin, Surah Saffât, Investigation, Evaluation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
İslam'ın ilk yayıldığı tarihten günümüze kadar süre gelen zaman diliminde Müslümanları bir arada tutan ve İslam'a sımsıkı sarılmalarını sağlayan yegâne dayanak Kur'ân-ı Kerim olmuştur. İslam alimleri, ilk dönemden itibaren Allah (c.c)'ın muradının anlaşılabilmesi için ellerinden geleni yapmış ve kıymetli eserler meydana getirmişlerdir. Bu alimlerden birisi de Ömer Nesefî ve tefsir alanında yazmış olduğu kıymetli eseridir. Ömer Nesefî'nin eserlerinden biri olan et-Teysîr, el yazmalı birçok nüshası bulunan nadir eserlerden biridir. Çalışmamızda, Yâsin ve Saffât surelerinin tahkik ve değerlendirmesini yaptık. Nesefî'nin Ulûmu'l-Kur'ân'a olan hakimiyeti, zengin ve derin kaynak kullanımı Yâsin ve Saffât surelerinde kendini göstermektedir. Çalışmamamız giriş, dört bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın konusu ve amacı hakkında genel bilgi verilmektedir. Birinci bölümde, et-Teysîr hakkında genel bilgi verilmiş ve yararlanılan kaynakların tanıtımı yapılmaktadır. Eserin incelemesinde izlenen metotlar hakkında bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde, Sebeb-i Nüzûl ve Mekkî-Medenî vb. Kur'ân İlimleri açısından, eserin incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Dirayet ve Rivayet tefsiri açısından eserin incelemesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise et-Teysîr'in iki farklı nüshasının, tahkik kuralları çerçevesinde karşılaştırması yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise eser ve çalışmamız hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the period from the beginning of the spread of the religion of Islam to the present day, the only support that keeps Muslims together and allows them to embrace Islam tightly has been the Quran. From the very beginning, Islamic scholars have done their best to understand the will of Allah (c.c) and have created valuable works. One of these scholars is Ömer Nesefi and his valuable work in the field of tafsir. Et-Teysîr, one of the works of Ömer Nesefî, is one of the rare works with many handwritten copies. In our study, we investigated and evaluated the Surah Yâsin and Saffât. Nasafi's dominance over Quranic knowledge discipline and his rich and profound use of resources are reflected in interpretation of the Surah Yâsin and Saffât. Our study consists of introduction, four chapters and conclusion. In the introduction part, general information about the subject and purpose of the study is given. In the first chapter, general information about Et-Teysîr is given and the sources used are introduced. Then information about the methods used in the examination of the work is given. In the second part, the work has been examined in terms of the Qur'anic sciences such as Background of Ayat or Surahs and Placement of revelation. In the third chapter, the work has been examined in terms of acumen and narration interpretation and in the fourth chapter, two different copies of Et-Teysîr are compared within the framework of comparison rules. In the conclusion part, a general evaluation has been made about the work and our study. vi