Gilles de la Tourette Sendromu olan çocuk ve gençlerin biyopsikososyal özellikleri
  1. Tez No: 69113
  2. Yazar: FEVZİYE AKGÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tourette Sendromu, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi, Klinik Derecelendirme Ölçekleri. iv, Tourette's Syndrome, Child and Adolescent Psychiatry. Clinical Rating Scales
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Gilles de la Tourette sendromu, çocukluk çağında başlayan motor ve vokal tiklerle karakterize, obsesif belirtiler gibi bir çok ruhsal belirtinin eşlik edebildiği, kalıtsal nöropsikiyatrik ve nörodavranışsal bir bozukluktur. Bu çalışmada Tourette Bozukluğu için Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı-IV tanı ölçütlerini karşılayan, 28 çocuk ve gençte, biyopsikososyal özelliklerin, eşlik eden ruhsal ve organik belirtilerin belirlenmesi ve vokal ve motor tiklerin şiddetinin bu biyopsikososyal özelliklerle ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Olguların değerlendirilmesinde,“Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği”“Maudsley Obsesif-Kompulsif Soru Listesi”,“Goetz Tourette Sendromu Derecelendirme Ölçeği”ve sosoyodemografik soru listesi kullanıldı. Olguların 23'ü erkek, 5'i kızdı ve E/K oranı 4.6/1 idi. Olguların polikliniğe ilk başvuru yaşları ortalama 124±32 ay olarak belirlendi. Olguların 16'sında ( % 57.1) obsesif kompulsif bozukluk belirti ve bulguları, 5'inde (%18) obsesif kompulsif bozukluk, 4'ünde (14.2) dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ek bozukluk olarak bulunmaktaydı. Olguların 4 ünde (%14.3) major depresyon vardı. GTS belirtilerinden olan motor tiklerin olgularda en sık görüldüğü yer yüz ve baş bölgesi ve en sık görülen tik tipi ise, göz kırpmaydı. Vokal tiklerde ise en sık tip boğaz temizlemeydi. Olguların %32.1 inde bulunan koprolali daha çok ileri yaşlardaki çocuklarda (ortalama 10.7 yıl) ortaya çıkmıştır. Ayrıca olguların prenatal, natal ve post-natal durumu ile GTS arasında anlamlı nedensel bir risk faktörü saptanamadı. Gilles de la Tourette bozukluğunun biyopsikososyal özelliklerini incelediğimiz bu çalışmada, olguların büyük bir kısmında birlikte obsesif kompulsif belirtilerinin, obsesif kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun bulunması, bu hastalıkların etyolojisinde ortak noktalar bulunduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Gilles de la Tourette syndrome is a hereditary neuropsychiatric and neurobehavioral disorder characterized by childhood- onset motor and vocal tics. many comorbid mental symptoms like obsessive, compulsive symptoms. In the present study, it is aimed to evaluate the biopsychosocial features, comorbid mental and organic symptoms of 28 children and adolescents diagnosed as Tourette Syndrome according to Diagnostic and Statistical Manuel of Mental Disorders-IV criteria. It is also proposed to determine clinical significancy of relationship between the severity of vocal, motor tics and the biopsychosocial features. Children Depression Inventory, Maudsley Obsessive-Compulsive Questtionnare List, Goetz Tourette Syndrome Evaluation Scale and sociodemographic questionnare were administered for assessment of the patients. The female/male ratio of the patients, 23 male- 5 female, was 4.6/1. The mean age of the patients at the time of referral was 124 + 32 months. 16 of the cases (%57.1) had obsessive compulsive findings or symptoms whereas 5 of them (%18) had obsessive compulsive disorder, 4 of them (%14.2) had attention deficit- hyperactivity disorder as a comorbid disorder. Also 4 patients (%14.3) had a comorbid disorder of major depression. The most frequent motor tic observed in our patients was eye blinking in the area of face and head. The most frequent vocal tic was Coprolali which was present in 32.1% of the cases was found to appear in elder children with a mean age of 10.7 years. Besides, no significant causal relationship between prenatal, natal and postnatal conditions of the patients and GTS. This study brought us to think that there are several common points in the etiology of GTS, obsessive-compulsive disorder, attention deficit hyperactivity disorder because of the high comorbidity present between these disorders.