Development of high early strength engineered cementitious composites
Yüksek erken dayanımlı tasarlanmış çimentolu kompozit geliştilmesi
- Tez No: 691171
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BAHADIR KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Erken Dayanımlı Tasarlanmış Çimentolu Kompozitler, Kalsiyum Alümünat Çimentosu, Beyaz Portland Çimentosu, Yapay Kusurlar, High Early Strength Engineered Cementitious Composite, Calcium Aluminate Cement, White Portland Cement, Artificial Flaws
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Beton yapılar genellikle dayanıklılık eksikliği nedeniyle bozulur. Altyapıların bazıları acil bakım gerektirir. Bu nedenle, ileriki yaşlarda yeterli deformasyon kapasitesine sahip ve kısa sürede gerekli basınç dayanımına ulaşabilen yüksek erken dayanımlı tamir malzemeleri geliştirmek önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Muğla'nın yerel atıklarını kullanarak yeni yüksek erken dayanımlı asarlanmış Çimentolu Koımpozit (HES-ECC) geliştirmeye vurgu yapılmıştır. Bu amaçla iki farklı HES-ECC kontrol karışımı geliştirmek için kalsiyum alüminat çimentosu ve beyaz Portland çimentosu olmak üzere iki tip çimento kullanıldımıştır. Hacimce %5 genleşmiş cam veya kauçuk boncuklar, çekme sünekliğini uyarlamak için diğer dört karışıma dahil edilmiştir. Geliştirilen HES-ECC'nin taze özellikleri ve stabilitesine ek olarak basınç dayanımı, eğilme dayanımı, sehim kapasitesi ve aşınma direnci gibi mekanik özellikleri de araştırılmıştır. Ayrıca geliştirilen HES-ECC karışımlarının mekanik özelliklerini doğrulamak için ultrasonik darbe hızı testi, elektrik empedans testi ve rezonans frekans testleri gibi tahribatsız testler yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, en düşük 28.9 MPa basınç ve 7.1 MPa eğilme dayanımına altı saat sonra ulaşılabileceğini göstermiştir. Ayrıca, 28 gün sonra bile tüm vi karışımlar eğilme sertleşmesi davranışı ile 3 mm'den fazla eğilme kapasitesi göstermiştir. Bununla birlikte bütün karışımlardan tatmin edici kuruma rötresi ve mükemmel aşınma direnci değerleri elde edilmiştir. Bu nedenle, geliştirilen HES-ECC'nin dayanıklı onarım malzemesi olarak kullanımı için belirlenen hedefe ulaştığı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The concrete structures usually deteriorate due to the lack of durability. Some of the infrastructures require urgent maintenance. Therefore, it is essential to develop durable and high early strength repair materials that can achieve required compressive strength in a limited period in addition to sufficient deformability at later ages. In this study, emphasis was placed on developing new High Early Strength Engineered Cementitious Composites (HES-ECC) by using local wastes of Muğla. For this purpose, two types of cement were employed: calcium aluminate cement and white Portland cement to develop two control mixtures of HES-ECC. 5 % by volume of expanded glass or rubber beads was incorporated in the other four mixtures to tailor tensile ductility. The mechanical properties of developed HES-ECC such as compressive strength, flexural strength, deflection capacity, and abrasion resistance were investigated in addition to fresh concrete properties and stability. Moreover, non-destructive tests such as ultrasonic pulse velocity test, electrical impedance test, and resonance frequency tests were conducted to confirm the mechanical properties of developed HES-ECC mixtures. The results obtained from this study showed that the minimum compressive strength of 28.9 MPa and the minimum flexural strength is 7.1 MPa could be achieved at six hours. iv Moreover, the deflection capacities of all mixtures were more than 3 mm with deflectionhardening behavior even after 28 days. Besides satisfactory drying shrinkage values and excellent abrasion resistance were obtained. Therefore, the developed HES-ECC can be concluded to achieve the goal set for its use as durable repair material.