Okul öncesi öğretmenlerine yönelik inovatif düşünme eğilimi ölçeğinin geliştirilmesi
Development of an innovative thinking tendency scale for pre-school teachers
  1. Tez No: 691222
  2. Yazar: BÜŞRA BİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER DARICA, DOÇ. DR. UFUK AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: inovatif düşünme, ölçek geliştirme, okul öncesi öğretmenleri, inovasyon, yenilikçilik, innovative thinking, scale development, preschool reacher, innovation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, okul öncesi öğretmenlerine yönelik inovatif düşünme eğilimi ölçeğinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle çalışma temel araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunda, Türkiye genelinde resmi ve özel anaokullarında görev yapan Açımlayıcı Faktör Analizi için 280 öğretmen, Doğrulayıcı Faktör Analizi için 419 öğretmen, Ölçüt Geçerliği için 60 öğretmen ve Test Tekrar Test için 28 öğretmen olmak üzere toplamda 787 öğretmene ulaşılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için kişisel bilgi formu ve inovatif düşünme eğilimi ölçeği yer almaktadır. Ölçüt geçerliğinin test etmek amacıyla“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”ve“Değişime Direnç Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde yapıyı keşfetmek için Açımlayıcı Faktör Analizi (Temel Eksenler), yapıyı doğrulamak için Doğrulayıcı Faktör Analizi, Ölçüt Geçerliği ve Test Tekrar Test güvenirliği için Spearmen sıra farkları korelasyon kat sayısı, iç tutarlılık anlamındaki güvenirlik için de Cronbach Alfa kat sayısı hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucunda tek boyutlu 10 maddeli bir yapı ortaya çıkmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonuçlarına göre açıklanan varyans oranı %38 ve Cronbach Alfa kat sayısı .85 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı Faktör Analizi sonuçları incelendiğinde CMIN/DF 2.411, CFI değerinin .98, GFI .96, NNFI .97 ve RMSEA .059 olarak bulunmuştur. Ölçüt geçerliği sonuçlarında Bireysel Yenilikçilik Ölçeği ile .674 pozitif yönde orta düzey, Değişime Direnç Ölçeği ile -.307 negatif yönde orta düzey korelasyon bulunmuştur. Test tekrar test güvenirlikleri incelendiğinde ise kararlılık anlamındaki güvenirliğinin .92 yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda“İnovatif Düşünme Eğilimi Ölçeği”ile elde edilen ölçümlerin geçerlik ve güvenirliklerinin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to develop an innovative thinking disposition scale for preschool teachers. Therefore, the study was designed as basic research. In the study group of the researcher, a total of 787 teachers were reached, including 280 teachers for Exploratory Factor Analysis, 419 teachers for Confirmatory Factor Analysis, 60 teachers for Criterion Validity, and 28 teachers for Test-Retest, working in public and private kindergartens across Turkey. In order to determine the demographic characteristics of the participants, a personal information form and an innovative thinking tendency scale are included. In order to test the criterion validity,“Individual Innovation Scale”and“Resistance to Change Scale”were used. In the analysis of the data, Exploratory Factor Analysis (Main Axes) was calculated to explore the structure, Confirmatory Factor Analysis to confirm the structure, Spearmen rank correlation coefficient for criterion validity and test-retest reliability, and Cronbach Alpha coefficient for reliability in terms of internal consistency were calculated. As a result of the research, a one-dimensional 10-item structure emerged. According to the results of Exploratory Factor Analysis, the explained variance rate was found to be 38% and the Cronbach Alpha coefficient was found to be .85. When the Confirmatory Factor Analysis results were examined, CMIN/DF was 2.411, CFI value was .98, GFI .96, NNFI .97 and RMSEA .059. In the criterion validity results, .674 positive moderate correlations were found with the Individual Innovation Scale, and -.307 negative moderate correlations were found with the Change Resistance Scale. When the test-retest reliability is examined, it is seen that the reliability in terms of stability is .92 was found to be high. In this case, it was observed that the validity and reliability of the measurements obtained with the“Innovative Thinking Tendency Scale”were at a high level.