Post-conflict challenges and state-building in Afghanistan
Çatışma sonrası zorluklar ve Afganistan'da devletin inşası
  1. Tez No: 691221
  2. Yazar: OZAN AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA NİLÜFER KARACASULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası devlet inşası, Afganistan, devlet-toplum ilişkileri, meşruiyet, International state-building, Afghanistan, state-society relations, legitimacy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Devlet inşası üzerine literatür, liberal barış inşası çalışmalarının öncesinde devlet kurumlarının tesisi misyonunun gerekliliğine işaret etmektedir. Bu husus, az gelişmiş ülkelerdeki bu tür girişimlerin başarısızlıklarından ve bazılarının felaketle sonuçlanmasından kaynaklanmaktadır. Birleşmiş Milletler'in (BM) gündeminde yer alan, Ağustos 2000 tarihli“Brahimi Raporu”, bu tür“entegre”devlet kurma misyonları için bir kilometre taşıdır. Bununla birlikte, bazı eleştiriler söz konusu kavramı hem kurumsal indirgemeciliği hem de daha geniş perspektifte liberal barış inşasının Batı ayak izlerini sorgulamışlardır. Benzer şekilde, bu çalışma devlet inşasının uluslararasılaşmasını sorunsallaştırmaktadır. Özünde bu kavram, bir liderin savaş benzeri bir krizin ardından devlet kurumlarını ya baştan inşa ettiği ya da yeniden inşa ettiği iç siyaset ile ilgili çabadır. Ancak, çağdaş modelde ise, dış aktörler böyle bir girişim için müdahalede bulunmaktadırlar. Weberci geleneğe bağlı olarak, siyasi literatür,“başarısız”devletlerin uluslararası terörizmi yaydığı gerekçesiyle meseleye güvenlik perspektifinde bir katkıda bulunmuştur. Bununla birlikte, uluslararası toplum 2001 sonlarında Afganistan'da çatışma sonrası dıştan devlet inşası başlatmıştır. Ancak, yirmi yıllık müdahalenin ardından, bu misyon barış inşa edemeden bir devlet inşa etmekle kalmıştır. Dolayısıyla bu tez, uluslararası toplumun devlet inşasının kritik bir bileşeni olan meşruiyeti sağlamadaki başarısızlığının nedenlerini araştırmayı ve ayrıca ülkenin geleceğine yönelik barış beklentilerini sunmayı amaçlamaktadır. Kurumsal indirgemeciliğin devlet inşasının maddi olmayan (toplumsal) yönünü sağlamakta başarısız olduğunu savunan çalışma, özellikle adaptasyon ve merkezileşme sorunlarının Afganistan bağlamında bu tür bir başarısızlığa neden olduğunu ortaya koymuştur. Afganistan'daki son gelişmelerin de desteklediği bu çalışmanın bulguları sadece ülkedeki barış için değil, aynı zamanda devlet inşasının geleceği için de dikkate değerdir.
Özet (Çeviri)
The literature on state-building points to a requirement of an institution-building mission before liberal peace-building efforts. This narrative stems from the failure and some catastrophic results of such attempts in underdeveloped countries. Within the United Nations (UN) agenda, the“Brahimi Report”dated August 2000, is a milestone for such“integrated”state-building missions. However, some critiques questioned the concept for both its institutionalist reductionism and in the wider perspective the liberal peacebuilding's Western footprints. Similarly, this study problematizes the internationalization of state-building. In fact, it is originally an endogenous political endeavor in which a leader either builds or re-builds state institutions in the aftermath of war-like crises. However, in the contemporary model, exogenous actors intervene for such an initiative. Depending on the Weberian legacy, policy literature also contributed a security perspective to the issue in that“failed”states diffuse international terrorism. Accordingly, the international community has initiated a post-conflict exogenous state-building in Afghanistan, in late 2001. Nevertheless, after two decades of intervention, it proved to be a state-building without building peace. Hence, this thesis aims to explore the reasons for the international community's failure to provide a critical component of state-building, that is legitimacy, as well as to envisage prospects of peace in the country's future. Arguing that the institutional reductionism fails to generate the non-material (societal) aspect of state-building, it specifically put that adaptation and centralization problems caused such failure in the Afghanistan context. Supported by the latest developments in Afghanistan, the findings of this study are noteworthy not only for the peace in the country but also for the future of state-building.