İslâm hukukunda fetvâ ehliyeti
Fatwa qualification in Islamic law
  1. Tez No: 691224
  2. Yazar: ÖMER ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN HAÇKALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Islamic Law, Fatwa, Gualification, Fatwa Method, Mujtahid, Mufti
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
İslâm Hukukunda Fetvâ Ehliyeti'nin ele alındığı bu çalışmada, fetvânın kavramsal çerçevesi, ilişkili olduğu kavramlar, unsurları, tarihsel süreci, fetvâ ehliyeti ve müftünün tabakaları, taklit, mukallit müftünün ehliyet şartları ve telfîk ile ilgili hükümleri incelenmiştir. Mezhep imamlarının bu konuyla ilgili görüşleri, mukayeseli ve objektif bir şekilde verilmeye çalışılmış ve delil olarak Kur'ân ve sünnete dayandıkları görülmüştür. Araştırmanın sonucunda Kur'ân ve sünnette fetvâ kavramı, farklı türevlerde kullanıldığı ve bu kullanımların fetvâ kavramının anlamına da yansıdığı görülmüştür. Fetvâ verme görevini üstlenecek şahısta Hz. Peygamber'den günümüze kadarki tarihsel süreçte, belli bir ehliyet ve liyakatin bulunmasının zorunlu görüldüğü tespit edilmiştir. Ancak herkesin mutlak müçtehit olma imkânına sahip olmadığından bu durum farklı görüşler arasında tercihte bulunma ve kimin görüşüyle fetvâ verme gibi problemleri ortaya çıkarmıştır. Bu tür problemlerin çözüme kavuşturması fakihleri, fetvâ verecek kimseleri belli kategorilere ayırma mecburiyetinde bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which addresses the Fatwa qualification in Islamic law, examines fatwa's conceptual framework, related concepts, components, and historical process, fatwa qualification and mufti levels, taqlid, tefliq, and the judgements of four Islamic sects regarding fatwa method. The studycomparatively and objectively discussed the views of the four Islamic sects' imams in this matter and showed that these imams used Quran and Sunnah as their facts. The research recognizes thatthe concept of fatwa was used in Quran and Sunnah by different origins, and thereby, these differences influenced the meaning of fatwa. It determined that a person who is responsible of fatwa-making has to have a certain qualification and competence since the time of the prophet Muhammad. Nonetheless, as everybody did not have the opportunity of being an absolute mujtahid, this situation caused some problems as making a choice among different views and making fatwa with whom views. In order to solve such problems, Alfaqui had to categorize people who will make fatwa.