Vergi uyumunun ajan tabanlı modellemesi ve dürtme stratejileri
Agent-based modelling on tax compliance and nudging strategies
  1. Tez No: 691237
  2. Yazar: EREN YÜKSEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ESER AFŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Uyumu, Ajan Tabanlı Modelleme, Davranışsal İktisat, Tax Compliance, Agent Based Modelling, Behavioral Economics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Ekonomide kamu gelirlerinin arttırılabilmesi için vergi uyumunun sağlanması önemli bir konudur. Bu çalışmada vergi uyumu farklı meslek grupları arasında öznel denetlenme olasılıkları ile ajan tabanlı model ile modellenmiştir. Modelde sonuç olarak nadir yapılan denetimlerin sık yapılan denetimlerden daha fazla vergi uyumunu arttırdığı ve vergi ödemenin ulusal gurur, statü vb. gibi sosyal getirilerini arttırdığımızda vergi uyumunun arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Modele istinaden davranışsal iktisat yaklaşımıyla anket yöntemiyle geliştirilen dürtme mesajlarımız modelde ulaştığımız sonucu desteklemekle birlikte sosyal norm, sosyal değiş-tokuş ve ahlaki dürtme mesajları vergi mükelleflerinin vergisel algılarının değişmesinde daha fazla etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Tax compliance is an important issue in order to increase public revenues in the economy. In this study, tax compliance is modeled on an agent basis with subjective audit probabilities among different occupational groups. Infrequent audits increase tax compliance more than frequent audits, and paying taxes is a sign of national pride, status, etc. It has been concluded that tax compliance increases when we increase the social returns such as While our nudge messages, which were developed by the survey method with the behavioral economics approach based on the model, supported the result we reached in the model, social norm, social exchange and moral nudge messages were more effective in changing taxpayers' tax perceptions.