Sakin kentlerde çalışma yaşamı kalitesi üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on the quality of working life in slow cities (Cittaslow)
  1. Tez No: 691323
  2. Yazar: NİSAN NUR ÇAKIR TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ BAŞOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sakin Kent, Yavaşlık, Slow Food, Cittaslow, Çalışma Yaşamı Kalitesi, Cittaslow, Slow Food, Slowness, Quality of Working Life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
En genel tanımı itibariyle sakin kentler (cittaslow); kültürel, doğal ve tarihsel değerlerin korunduğu, gelecek nesillere bu değerlerin aktarıldığı; yüksek refah seviyeli sürdürülebilir şehirleri ifade etmektedir. Sakin kentler temelde küreselleşmenin getirmiş olduğu standartizasyon ve hız akımına karşı alternatif bir şehirleşme ihtiyacından doğmuştur. Çalışma yaşamı kalitesi; montaj hattı şartlarının yerini insancıllaştırılmış çalışma koşullarının aldığı, çalışanların sadece fiziki değil; psikolojik ve sosyolojik iyi olma hallerini ifade eden bir felsefe olarak tanımlanmaktadır. Çalışanların genel mutluluk düzeylerinde artışı amaçlayarak; sosyal yaşamla iş yaşamı arasındaki dengenin kurulduğu, çalışanları sadece iş yerinde değil; sosyal hayatlarında da gözeten modern bir anlayış olarak çalışma yaşamı kalitesi, insani çalışma ve yaşama koşullarını yaratmayı amaçlamaktadır. Bu anlamda mevut çalışma, çalışanların mutluluk duyduğu çalışma şartlarının yani çalışma yaşamı kalitesinin küreselleşmeye alternatif sakin kentlerdeki durumunu araştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda araştırma kapsamında Türkiye'deki 6 sakin kentte (Akyaka, Seferihisar, Taraklı, Vize, Gökçeada, Yenipazar) ikamet eden 38 çalışanla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda sakin kent çalışanlarının, Walton'un hazırlamış olduğu çalışma yaşamı kalitesi boyutlarından 8 başlığın hepsine olumlu cevaplar verdikleri tespit edilmiştir. Buradan hareketle sakin kentlerin çalışanlar açısından çalışma yaşamı kalitesi düzeyi yüksek olan kentler olduğunu söylemek yerinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
Cittaslow refers to sustainable cities with high level of prosperity that convey cultural, natural and historical values and pass on to future generations. Cittaslow basically emerged from the need for an alternative urbanization against the standardization and speed brought by globalization. Quality of working life is defined as a philosophy that express Not only the physical but also psychological and sociological well-being at humanized working conditions replace assembly line conditions. The aim of quality of working life is to increase the general happiness level of the employees by creating the balance between social and business life; taking care of employees not only at the workplace but also in their social lives. In this sense, current work aims to investigate the situation of working conditions that employees are happy with, that is, the quality of working life in cittaslow which are alternative to globalization. In this context, the scope of research in 6 urban residents in Turkey (Akyaka, Seferihisar, Scratching, Visa, Gokceada, Yenipazar) residing in 38 in-depth interviews were conducted employee. As a result of the analysis, it was determined that employees gave positive responses to all 8 topics from the dimensions of working life quality prepared by Walton. From this point of view, it would be appropriate to say that cittaslow are cities with a high level of working life for employees.