Acil servise ayak bileği burkulması ile başvuran hastalarda 5. metatars proksimali ve distal tibia-fibula fraktürlerinin yatakbaşı ultrason ile gösterilmesi ve direkt grafi ile karşılaştırılması
Viewing the proximal 5th metatars and distal tibia-fibula fractures by bedside ultrasound and comparison with gold standard radyography in patients applicant to the emergency department with ankle sprain
  1. Tez No: 691417
  2. Yazar: RAMİ BEKTAŞLI
  3. Danışmanlar: UZMAN SERHAT AKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, İlk ve Acil Yardım, Orthopedics and Traumatology, Radiology and Nuclear Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak bileği, burkulma, travma, ultrason, USG, grafi, direk grafi, Ankle, aprain, ankle sprain, ultrasonograhy, USG, radigraphy, X-ray
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Ultrasonun acil servis hekimleri tarafından kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Biz de bu çalışmada acil servise ayak bileği burkulması ile başvuran ve Ottawa kriterlerine göre görüntüleme endikasyonu olan hastalara yatak başı USG uyguladık ve görüntülemede altın standart olan direk grafi ile karşılaştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 19.04.2021 v 19.08.2021 tarihleri arasında acil servise ayak bileği burkulması ile başvuran ve Ottawa kriterlerine göre görüntüleme endikasyonu olan 18 yaş ve üstü hastalar dahil edildi. Açık kırığı olan, görünür çıkığı olan, multitavma nedeniyle acil servise başvuran ve grafide avülsiyon kırığı saptanan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Radyolog değerlendirmesi altın standart kabul edilerek yatakbaşı ultrasonografi ile ilgili kemiklerdeki fraktür saptanmasının sensitivitesi ve spesifisitesi yanında pozitif ve negatif olabilirlik oranı (likelihood ratio), pozitif ve negatif kestirimci değeri (predictive value) ile doğruluk (accuracy) değerleri %95 güven aralıkları ile hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızya alınan 132 hastada ultrasonografi ile 15'inde (%11.4) lateral malleol fraktürü, 3 (%2.3) hastada medial malleol fraktürü, 12 (%9.1) hastada 5. metatars fraktürü saptandı. Grafilerde ise 15 (%11.4) hastada lateral malleol, 3 (%2.3) hastada medial malleol, 11 (%8.3) hastada 5.metatars fraktürü saptandı. Ayak bileği burkulması ile gelen hastalarda yapılan yatakbaşı ultrasonografinin altın standart olarak grafi ile karşılaştırıldığı çalışmamızda prevalans %20.5 (%95 GA 13.9 – 28.3), sensitivite %100.0 (%95 GA %86.8 - %100.0), spesifisite %99.1 (%95 GA %94.9 – 100.0), pozitif prediktif değer %96.3 (%95 GA % 81.0 - %99.9), negatif prediktif değer de %100.0 (%95 GA %96.5 – 100.0) olarak bulundu. Pozitif olabilirlik oran (pozitif likelihood ratio) 106.0 (%95 GA 15.1 – 746.6), negatif olabilirlik oranı %0.0 (%95 GA 0.0 – 0.0), doğruluk oranı (accuracy) ise %99.2 (%95 GA 95.9 – 100.0) olarak hesaplandı. Sonuç: Ayak bileği burkulmalarında yatak başı USG, altın standart olarak alınan direk grafi ile karşılaştırıldığında yüksek sensitivite ve spesifisiteye sahip güvenilir bir görüntüleme ve tanı yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The use of ultrasound by emergency physicians is becoming increasingly common. In this study, we applied bedside USG to patients who presented to the emergency department with ankle sprain and had imaging indications according to Ottawa criteria, and compared it with direct X-ray, which is the gold standard for imaging. Materials and Methods: Patients aged 18 years and older who applied to the emergency department with ankle sprain between 19.04.2021 and 19.08.2021 and had imaging indications according to Ottawa criteria were included in the study. Patients with open fractures, visible dislocations, those who applied to the emergency department due to multitrauma, and who had an avulsion fracture on the X-ray were excluded from the study. Radiologist evaluation was accepted as the gold standard, and the sensitivity and specificity of the detection of fractures in bones related to bedside ultrasonography, as well as positive and negative likelihood ratio, positive and negative predictive value, and accuracy values were calculated with 95% confidence intervals. Results: In 132 patients included in our study, lateral malleolus fracture was detected in 15 (11.4%) patients, medial malleolus fracture in 3 (2.3%) patients, and fifth metatarsal fracture in 12 (9.1%) patients. On the radiographs, 15 (11.4%) patients had a lateral malleolus, 3 (2.3%) a medial malleolus, and 11 (8.3%) a fifth metatarsal fracture. In our study, in which bedside ultrasonography was compared with radiography as the gold standard in patients presenting with ankle sprain, the prevalence was 20.5% (95% CI 13.9 - 28.3), the sensitivity was 100.0% (95% CI 86.8% - 100.0%), the specificity was 99.1% (95% CI%). 94.9 – 100.0), the positive predictive value was 96.3% (95% CI 81.0 – 99.9%) and the negative predictive value was 100.0% (95% CI 96.5 – 100.0%). The positive likelihood ratio was 106.0 (95% CI 15.1 – 746.6), the negative likelihood ratio was 0.0% (95% CI 0.0 – 0.0), and the accuracy rate was 99.2% (95% CI 95.9 – 100.0). Conclusions: Bedside USG in ankle sprains is a reliable imaging and diagnostic method with high sensitivity and specificity compared to the gold standard radiograph.