Yüz yaşlanmasında kişinin algılanan yaşına ve kendini hissettiği yaşa etki eden faktörler
Factors affecting perceived and felt age in facial aging
  1. Tez No: 691506
  2. Yazar: ÖZLEM DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: biyolojik yaşlanma, iyi yaşlanma, yaş faktörleri, biological aging, ageing well, age factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
AMAÇ: Genç ve güzel görünmek evrensel bir taleptir. Bu nedenle yaşlanmayı etkileyen faktörler ve gençleştirme yöntemleri tarih boyunca ilgi odağı olmuştur. Yaşlanma sürecinde, birtakım çevresel ve genetik faktörlerin rol aldığı bilinmektedir. Ancak bu faktörlerden hangilerinin kişinin yaşına göre genç veya yaşlı görünmesinde belirleyici etkiye sahip olduğu tartışma konusudur. Yakın dönem çalışmalarda, hissedilen yaşın genel sağlık durumunun önemli bir göstergesi olduğu da ortaya konulmuştur. Bu çalışmayla, algılanan yaş ve hissedilen yaş ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmaya 40-70 yaş aralığındaki 250 kadın hasta dahil edildi. On kişilik değerlendirici ekip, standardize yüz fotoğrafları üzerinden hastaların algılanan yaşlarını belirledi. Tüm katılımcılarda 9'u perioral ve 6'sı periorbital bölgede olmak üzere toplam 15 antropometrik ölçüm yapıldı. Kronolojik yaşa göre olduğundan genç ve yaşlı algılanmanın, çevresel faktörler ve antropometrik ölçümler ile ilişkisi değerlendirildi. Ayrıca hissedilen yaşın da çevresel faktörler ve algılanan yaş ile ilişkisi incelendi. BULGULAR: Egzersiz (p=0,001), erken evre (1-2) fotoyaşlanma (p=0,001) ve güneş koruyucu kullanımı (p=0,001) olduğundan genç algılanmayla ilişkili çevresel faktörler olarak saptandı. Antropometrik ölçümlerden palpebral fissür uzunluğu (p=0,043) ve üst vermilion yüksekliği (p=0,019) genç algılanmayla doğru orantı sergilemekteydi. Egzersiz (p=0,001) ve kozmetik işlem öyküsü (p=0,003) olduğundan genç hissetmeyle ilişkili faktörler olarak saptandı. Olduğundan genç hissedenlerin % 62,2'si olduğundan genç; olduğundan yaşlı hissedenlerin % 59,1'i ise olduğundan yaşlı algılanmaktaydı (p=0,001). SONUÇ: Bu çalışmanın sonuçları; hem egzersiz, fotokorunma, güneş koruyucu kullanımı gibi çevresel faktörlerin hem de palpebral fissür uzunluğu ve üst vermilion yüksekliği gibi bazı antropometrik ölçümlerin kişilerin olduğundan genç algılanmasında rolü olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: Looking young and beautiful is a universal demand. For this reason, factors affecting aging and rejuvenation methods have been the focus of attention throughout history. It is known that some environmental and genetic factors play a role in the aging process. However, it is a matter of debate which of these factors has a decisive effect on the appearance of young or old for one's age. Recent studies have also revealed that the felt age is an important indicator of general health status. This study aimed to determine the factors associated with perceived age and felt age. PATIENTS AND METHODS: Two hundred-fifty (250) female patients aged 40-70 years were included in this study. A team of ten assessors determined the perceived ages of the patients using standardized facial photographs. A total of 15 anthropometric measurements were performed in all participants, 9 in the perioral and 6 in the periorbital region. We evaluated environmental factors and anthropometric measurements related to looking young or old according to the chronological age. In addition, we examined the relationships of the felt ages with environmental factors and perceived ages. RESULTS: Exercise (p=0,001), early-stage (1-2) photodamage (p=0,001), and sunscreen use (p=0,001) were found to be environmental factors associated with looking young. Among the anthropometric measurements, the length of the palpebral fissure (p=0,043) and the height of the upper vermilion (p=0,019) were linearly associated with looking young. Exercise (p=0,001) and a history of cosmetic procedures (p=0,003) were found to be factors associated with feeling young. While 62,2 % of those who felt younger seemed younger than they were, 59,1% of those who felt older looked older than they were (p=0.001). CONCLUSION: The results of this study; reveals that environmental factors such as exercise, photoprotection, and sunscreen use, as well as several anthropometric measurements such as palpebral fissure length and upper vermilion height, play a role in looking young.