İş güvencesizliği algısının psikolojik iyi oluş ve etik olmayan davranışlar üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigating the effect of job insecurity perception on psychological well-being and unethical behaviors
- Tez No: 987349
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Endüstri ilişkileri, Çalışma ekonomisi, Industrial relations, Labour economics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstriyel ve küresel değişimler örgütsel alanda hızlı bir dönüşüme yol açmaktadır. Bu değişimler çalışanların mevcut işleri konusunda tehdit algıları yaşanmasına sebep olmuştur. Bilişsel ve fiziksel sağlık üzerinde önemli etkiler bırakan bu algılar, kişinin davranışlarını da şekillendirmektedir. Bu tutum doğrultusunda oluşan yansımalar birey üzerinden örgütü de etkilemektedir. Ortaya çıkan sorunlar bireyde, işe gelmeme veya aksatma, görevi kötüye kullanma, tatminsizlik ve geleceğe dair ümitsizlik olarak kendini gösterirken; örgütsel olarak, verimsizlik, gelişememe, adaletsizlik, çevrenin güvenini kaybetme ve kurumsal yok oluşla kendini gösterebilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı örgütsel ortamda algılanan iş güvencesizliklerinin psikolojik iyi oluşa ve etik olmayan davranışlara yansımalarını analiz etmektir. Bu çalışmanın bir diğer amacı da örgütün koşullarının iyileştirilmesi ve etik dışı davranışların önlenmesi için uygun stratejiler sunmaktır. Özellikle, insan kaynakları yönetimi uygulamalarının ve liderlik yaklaşımlarının gözden geçirilmesi, çalışanların psikolojik olarak iş güvenliğini artırmak ve etik koşullar sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bu doğrultuda çalışma, genel literatüre ve pratik uygulamalara değerli bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu araştırma ilişkisel tarama modeli çerçevesinde anket tekniği kullanılarak yürütülmüştür. Nicel verilere dayalı olan bu çalışmada veri analizinde SPSS26 programı kullanılmıştır. Bu şekilde araştırma süreçlerinde sistematik ve sayısal bir yaklaşım benimsenerek hipotezler test edilip, değişkenler arasındaki ilişkiler ortaya konuldu. Araştırmanın evrenini personel devir oranının oldukça yüksek olduğu, Düzce'de tekstil imalatında faaliyet gösteren, büyük işletmelerin mavi yakalı çalışanları oluşturmaktadır. Bu nedenle evren sayısının net verilmesi mümkün olmamıştır. Bu belirsiz evrenden araştırma yapılmasına izin veren işletmelerin çalışanları ile yüz yüze anketler yapılarak birincil veriler toplandı. Araştırmada, çalışanların eşit şekilde örneklemde yer alması sağlanarak, kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, iş güvencesizliği algısı etik olmayan davranışları artırıcı bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşıldı. Psikolojik iyi oluş değişkeni açısından ise iş güvencesizliği iyimserlik alt boyutunu negatif etkilerken, etik olmayan davranışların alt boyutları ile de pozitif bir etkileşim söz konusudur ve iş güvencesizliği iyimserliği azaltıcı etki yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Industrial and global changes have led to rapid transformation in the organizational sphere. These changes have caused employees to perceive threats to their current jobs. These perceptions, which have a significant impact on both cognitive and physical health, also influence individual behavior. The repercussions of this attitude affect the organization through individuals. The problems that arise manifest themselves in individuals as absenteeism or workforce loss, abuse of authority, dissatisfaction, and hopelessness about the future, while organizationally they can manifest as inefficiency, lack of development, injustice, loss of trust from the environment, and corporate collapse. The primary objective of this study is to examine the impact of perceived job insecurity on psychological well-being and unethical behaviors within the organizational environment. Another aim of this study is to offer appropriate strategies for improving organizational conditions and preventing unethical behavior. In particular, reviewing human resources management practices and leadership approaches is critical to increasing the psychological job security of employees and ensuring ethical conditions. Accordingly, this study aims to make a valuable contribution to the general literature and practical applications. This research was conducted using a survey technique within the framework of a relational survey model. Based on quantitative data, the SPSS 26 program was used for data analysis. In this way, a systematic and quantitative approach was adopted in the research processes, hypotheses were tested, and relationships between variables were revealed. The research population consists of blue-collar employees of large textile manufacturing companies in Düzce, where employee turnover rates are quite high. Therefore, it was not possible to give a precise population size. Primary data were collected from employees of companies that allowed the research to be conducted from this uncertain popülistin through face-to-face surveys. In the research, the convenience sampling method was used to ensure equal representation of employees in the sample. According to the research results, it was concluded that the perception of job insecurity has an effect that increases unethical behavior. In terms of psychological well-being, job insecurity negatively affects the optimism sub-dimension, while there is a positive interaction with the sub-dimensions of unethical behavior, and job insecurity has a reducing effect on optimism.