Elit genç ritmik cimnastikçilerde sportif yüklenmelerin biyolojik olgunlaşma düzeyi üzerine etkileri
The Influence of sportive training on biological maturation level in young elite RSG athletes
- Tez No: 69154
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KAMİL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rhytmic sportive gymnastics, growth, maturation, prepubertal period
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu çalışmada; düzenli antrenman yapan, elit düzeyinde bulunan, ergenlik çağı öncesi RSC'ci kız sporcularının olgunluk düzeyleri farklı yöntemlerle saptanması ve büyüme ve bedensel yapı bileşenlerinin birbiriyle olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamıza, birey olarak 12 kız RSC'ci katılmıştır (Yaş 10.36 +/- 1.09). Bireylerin kinantropometrik ölçümleri yapıldıktan sonra, ikincil eşey özellikleri bakımından incelenmeye tabi tutulmuşlardır (Tanner yöntemi) ve sol el bilek grafileri çekilerek; Greulich-Pyle yöntemiyle iskelet yaşları tespit edilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarına göre, bireylerin iskelet yaşları takvim yaşlarına göre geri bulunulmuştur ( yaş farkı - 1.25 +/- 0.80 ). İskelet yaşı ile takvim yaşı arasında yüksek ilişki bulunulmuştur ( r = 0.82). İskelet yaşı ile boy (r=0.80), beden ağırlığı (r=0.78), genel olarak çap (biakromiyal çap r=0.85, göğüs çapı r=0.83) ve çevre ölçümleri (boyun çevresi r=0.73, baldır çevresi=0.74) arasında orta ve yüksek ilişki bulunmuştur. İkincil eşey özellikleri bakımından bireylerin gelişimin normal sınırlar içinde bulundukları görülmüştür. Bedenin yağ bileşemini ortaya koyan denklem ve endeksler bakımından, bireylerin ölçüm değerleri normatif değerlerin altında bulunmaktadır ( bedensel yoğunluk 1.050 +/- 0.004, %yağ %7.85+/-2.54, yağsız beden kütlesi 25.28 +/- 3.21, beden kütle endeksi 15.07+/-.82). Bu çalışmada bireyler ağırlıklı olarak geç olgunlaşanlardan oluşmakta ve bedensel ağırlıkları ve beden yağ bileşimi norm değerlerinin altında bulunmaktadır. Özellikleri çerçevesinde RSC için uygun bir yapı özelliğine sahiptirler. Ancak bedensel yağ bileşiminin azlığı nedeniyle adet gecikmeleri ve cinsel olgunlaşmaları geri kalbileceğini düşündürmektedir. İskelet yaşı ile kinantropometrik verilerin orta ve yüksek derecede ilişki göstermeleri, uygun regresyon denklemeleri ile kinantropometrik ölçümler ile kemik yaşı tahmininde bulunulabileceğini düşündürmektedir. Ön çalışma niteliği taşıyan bu çalışma doğrultusunda daha fazla birey ve kontrol grubu kullanılarak, uzunlamasına normatif çalışmalarının yapılması, genç RSC'Ierin büyüme ve olgunlaşmalarının ve gelişebilecek olası zaraların aydınlatılmasında yararlı olacaktır. Anahtar Kelimler: Ritimik sportif cimnastik, büyüme, olgunlaşma, ergenlik öncesi çağı IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was the estimation of maturation levels with different methods and the evaluation of the relation of growth and physical body components of young rhytmic sportive gymnasts (RSG). 12 RSG attended the study (age 10.36+/-1.09). After kinanthropomethric measurements were performed, the subjects were examined for secondary sex charecterstics (Tanner method) and a hand- wrist x-ray was taken and scored with the Greulich-Pyle method. The skeletal age of the subjects was retarded, compared to the chronological age (difference -1.25+/-0.80 years). High relation was found between the skeletal and chronological age (r=0.82). Medium or high correlation was found between skeletal age and height (r=0.80), body weight (r=0.78), breadths (biacroimial breadth r=0.85, thoracal breadth r=0.83) and girths (neck girth r=0.73, calf girth r=0.74). The secondary sex charecterisitcs showed the subjects in normal sexual developmental boundaries. Formulas and indexes, showing the body fat composition, were below the normative values ( body density 1.050+/-0.004, %fat %7.85+/-2.54, LBW 25.28+/-3.21, BMI 15.07+/-0.82). In this study, the subjects had retarded maturation and their body weight and body fat components were below the norm values, which showed their appropriateness for RSC. But the low body fat may cause retardation of menarche and of sexual development. The medium or high relation of skeletal age and kinanthropometic values, show that with the use of regression formulas of the kinthropometric values skeletal age can be estimated. In the direction of this preliminary study, the growth and development and potential dangers to the young RSC should be eluciated by examining more subjects longitudinally and using a control group.