Development of Cathepsin B activated theranostic system and evaluation of it against ovarian cancer cell line
Katepsin B ile aktive olan bir teranostik sistem geliştirilmesi ve over kanseri hücre hattı üzerinde test edilmesi
- Tez No: 691584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. SİBEL ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Moleküler Tıp, Biotechnology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Altın nanopartikül, Fotodinamik terapi, Polietilen glikol, Teranostik ajan, Verteporfin, Gold nanoparticle, Photodynamic therapy, Polyethylene glycol, Theranostic agent, Verteporfin
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Teşhis ve tedaviyi bir arada sunan (teranostik olarak adlandırılan) bir nano-sistem geliştirmek çok önemlidir. Teranostik sistemler, kanser metastazının üstesinden gelmek için gerçek zamanlı görüntüleme sağlayarak ilaca dirençli mikro tümörleri teşhis ve tedavi eder. Altın nanopartiküller (AuNP'ler), olağanüstü optik ve biyolojik özelliklerinden dolayı çeşitli teranostik ajanlar arasında dikkat çekmektedir. AuNP'lerin farklı görüntülüme ve/veya fotodinamik terapi (FDT) gibi terapötik bir yöntemlerle kombinasyonu, etkinliklerini artırmak için faydalı olabilir. FDT, ışığa duyarlı bir ilaç ve ışık aracılığı ile reaktif oksijen türleri ve/veya serbest radikaller üreterek tümör hücrelerini öldüren, mutajenik olmayan bir terapi modelidir. Çok modlu görüntüleme ve tedavi sunan nanotaşıyıcı sistem geliştirmek amacıyla, 13 nm boyutunda AuNP'ler sentezlendi ve polietilen glikol (PEG) ile kaplandı. Yapısal konformasyonu, stabilitesi, boyutu ve zeta potansiyeli nedeniyle, bu çalışmayı yürütmek için 2500:1 (PEG:AuNP) mol oranı seçildi. PEG kaplı AuNP'ler, teranostik özelliklerini geliştirmek adına katepsin B tarafından kesilebilen peptit (CWGFLG) ve FDA onaylı, ışığa duyarlı ilaç Verteporfin ile modifiye edildi. Hazırlanan çeşitli mol sayılarında CWGFLG ve Verteporfin taşıyan konjugatlar arasından stabilite, sönümlenme katsayısı ve floresan geri kazanım oranına göre en umut verici aday seçildi. 125 nM Verteporfin ve eşit konsantrasyonda Verteporfin içeren (PEG:CWGFLG:Verteporfin) konjugatı, SKOV-3 hücre hattına karşı benzer fototoksik etkiler göstererek sırasıyla %26 ve %22 hücre ölümüne yol açtı. Sistem“off”durumdayken 25 kata kadar floresan sönümlenmesi elde edildi. Ayrıca, sistem“off”durumdan“on”duruma geçtiğinde floresanı %81 geri kazanıldı. Geliştirilen teranostik sistem, ikili görüntüleme (bilgisayarlı tomografi ve floresan) ve ikili tedavi (FDT ve hipertermi) seçenekleri sayesinde üstün görüntüleme ve tedavi olanakları sağlar.
Özet (Çeviri)
It is crucial to develop a nano-system which offers diagnosis and treatment together (called theranostic). Theranostic systems diagnose and treat drug-resistant micro tumors by providing real-time imaging to overcome metastasis of cancer. Due to their superior optical and biological properties, gold nanoparticles (AuNPs) draw attention among various theranostic agents. Combination of AuNPs with different imaging and/or therapeutic methods such as photodynamic therapy (PDT) could be beneficial to enhance their efficacies. PDT is a therapy model which uses a drug called photosensitizer and light together to kill tumor cells as a result of reactive oxygen species (ROS) and/or free radical generation. With the purpose of developing nanocarrier system which offers multimode imaging and treatment, 13 nm AuNPs were synthesized and functionalized with polyethylene glycol (PEG). 2500:1 (PEG:AuNP) mole ratio was chosen to carry out this study due to its structural conformation, stability, size, and zeta potential. PEGylated AuNPs were further modified with cathepsin B cleavable peptide (CWGFLG) and Verteporfin, FDA-Approved photosensitizer, in order to improve the theranostic feature of them. The most favorable candidate was chosen based on stability, quenching factor, and fluorescence recovery rate among the several mole ratios of CWGFLG and Verteporfin bearing conjugates prepared. 125 nM Verteporfin alone and (PEG:CWGFLG:Verteporfin) conjugate having an equal concentration of Verteporfin showed comparable phototoxic effects against SKOV-3 cell line causing 26% and 22% cell death, respectively. It was possible to obtain as high as 25 times fluorescence quenching when the system was“off”. Moreover, as the system switched from“off”to“on”state 81% of the fluorescence was recovered. Since the developed theranostic system has dual imaging (computed tomography and fluorescence) and dual treatment (PDT and hyperthermia) options, it enables exceptional imaging and therapy possibilities.