A critical study of fantasy, reality, and religion in the selected works of contemporary literature
Çağdaş edebiyatın seçilmiş eserlerindeki kurgu, gerçeklik, ve dinin eleştirel incelemesi
- Tez No: 691626
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALI MOHAMMADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kurgu, Gerçeklik, Din, Dünya Edebiyatı, Yaratıcılık, Fantasy, Reality, Religion, World literature, Creativity
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kurgu, gerçeklik ve din kavramları edebiyatta bir araya getirildiğinde, edebiyata yeni bir şekil vermektedir. Bu tür edebiyat günümüz dünyasıyla ilgilidir ve insanın deneyimi ve anlayışı üzerinde kalıcı bir etkiye sahiptir. Ancak bu edebiyat türü yoğun bir araştırmaya pek dayanmamaktadır ve bu nedenle tam bir tanımı ya da açıklaması bulunmamaktadır. Bu sebeple, bu çalışma, edebiyatın bir topluluğun kurgu-gerçeklik ve dinine uyumlu olan belirli bir dili nasıl sunduğunu ortaya koymak için, bu üç kavramla ilişkili olan birçok örnek çizmektedir ve insanın bu yönleri içsel bağlantılarıyla nasıl algıladığını sorgulamaktadır. Ayrıca bu çalışma bazı kutsal kitapların teori ve analiz verilerine değinen dini ayetleriyle desteklenmektedir. Bu konunun seçilmesinin üç nedeni vardır: ilk olarak, kurgu türünün, son yirmi yılı aşkın bir süredir post modern edebiyatın ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi sebebiyle, hem araştırmalarda hem de günlük yaşamda varlığını hissettiren bir olgu olarak, Modernist araştırmalar ve yazarlar için de yüksek bir önem taşıdığı düşünülmektedir. İkinci olarak, kurguyu çok iyi anlamak için, zıttı olan gerçekliğin detaylarına inmek ve kurgu-gerçeklik içsel bağlantısına bağlı kalmak gerekir. Üçüncü olarak da, kurgu anlatılarının derinlerine inerken, bir düşünce beni edebi kurgusal kitaplar, diğer bir düşünce de dini hikâyeler okumaya yönlendirdi ve bu iki yönün gerçeklikten çıkarılamayan, tek bir mistik/dini âlemin yaratılmasına yol açan, büyük kurgusal bir hayal gücü oluşturduğunun sonucuna vardım. Bu yüzden, bu yazımda, bu üç yönü bir arada tutan bulanık çizgileri göstermek niyetindeyim. Bu nedenle, bu çalışma, gerçekliğe ve dine özünde bağlı kalarak, kurgunun daha iyi kavranmasına yönelik yeni anlayışlar getirerek, yeni milenyumdaki kurgu, gerçeklik ve din arasındaki farklara ilişkin eski anlayışı yıkmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
When the concepts of fantasy, reality, and religion are brought together to literature, they give it a new shape. This kind of literature is relevant to today's world and it has a lasting impact on the human's experience and understanding. Nevertheless, this type of literature is scarcely the concentration of research and thus remains undefined and under-explained. Therefore, the proposed paper draws many examples that engage with these three concepts to establish how literature offers a particular language that corresponds to the fantasy-reality and religion of a certain community and questions human's understanding of these aspects and their intrinsic connections. Also, The study is supported by some Holy Books religious verses that address the theory and the data of the analysis. The reason for the choice of this subject is threefold: firstly, since over the last twenty years fantasy has been considered as an inseparable segment of the post-modern literature, fantasy has been considered of high significance for the modernist studies and writers as a phenomenon that has a massive presence in both research and everyday life. Second, to understand fantasy well one must elaborate on its opposite side which is reality and stand on the fantasy-reality intrinsic connection. Thirdly, digging deep in fantasy narratives, one direction of thought took me to read literary fantasy books, the other took me to read religious stories and I come up with one conclusion that the two directions build up a great fantastical imagination which leads to the creativity of one mythical/religious realm that cannot be rooted out of reality. Thus, in this paper, I am inclined to illustrate the blurred lines that hold these three aspects together. Therefore, this study seeks to subvert the old comprehension of the differences among fantasy, reality, and religion in the new millennium by bringing new insights into a better understanding of fantasy as being intrinsically connected to reality and religion.