Dans sporu ile uğraşan ve herhangi bir fiziksel aktivite ile uğraşmayan bireylerin fonksiyonel olmayan tutumlar ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılması
The comprehension of dysfunctional attitudes and depression of individuals who engage in dance and do not engage in any physical activity
- Tez No: 691708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ FERUDUN DORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: depresyon, fonksiyonel olmayan tutumlar, dans ve depresyon, dans ve tutumlar, dans türleri, depression, dysfunctional attitudes, dance and depression, dance and attitudes, types of dance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı; depresyon ve fonksiyonel olmayan tutumların düzeyinin ilişkisinin belirlenmesi, dans sporu ile uğraşanlar ile herhangi bir fiziksel aktivite ile uğraşmayan bireylerin depresyon ve fonksiyonel olmayan tutumlarının karşılaştırılması, farklı türdeki dans sporu ile uğraşma durumunun ve diğer değişkenlerin depresyon ve fonksiyonel olmayan tutumlar düzeyine etkisinin incelenmesidir. Araştırma örneklemini, 18 yaş ve üzeri, 235 kadın ve 221 erkek, herhangi bir fiziksel aktivite ile uğraşmayan ve dans aktivitesi ile uğraşan (tango, salsa, lindy hop ve hiphop) bireyler oluşturmuştur. Katılımcılara kişisel bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği yüz yüze görüşme tekniği ve internet ortamında çevrim içi anketler şeklinde uygulanmıştır. Dans aktivitesi ile uğraşan bireylerin depresyon puanının, dans aktivitesi ile uğraşmayan bireylere göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Dans aktivitesi ile uğraşanlar ile dans aktivitesi ile uğraşmayan bireylerin fonksiyonel olmayan tutumlar puanında farklılaşma tespit edilmemiştir. Tercih edilen dans türünün, depresyon ve fonksiyonel olmayan tutumlar puanında farklılaşma yaratması söz konusu değildir. Bulgular literatür desteği ile tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to determine the relations between the levels of depression and dysfunctional attitudes. The comparisons between the people who engage in dance and those who do not engage in any physical activity is searched. Also the effects of different types of dances and other variables on the level of depression and dysfunctional attitudes is examined. The sample of the study consists of individuals, 235 women and 221 men aged 18 and over, who do not engage in any physical activity and engage in dance activities (such as tango, salsa, lindy hop, and hip-hop). Personal information forms which are Beck Depression Scale and Dysfunctional Attitude Scale are administered to the participants in the form of face-to-face interview techniques and the online form of questionnaires. The depression score of individuals engaged in dance activity was lower than those who did not engage in dance activity was determined. It was found that there is no differentiation in the dysfunctional attitude scores of those who are interested in dance activities and those who do not. It is out of the question that the differentiation in the depression and dysfunctional attitude scores on the preferred dance type. Findings were discussed with the support of the literature.