Kronik lenfoid lösemi hastalarında MYD88 gen polimorfizmi
MYD88 gene polymorphisms in patients with chronic lymphoid leukemia
- Tez No: 691716
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN, DOÇ. SİBEL BAYIL OĞUZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: KLL, MYD88, Polimorfizm, Real-Time PCR, CLL, MYD88, Polymorphism, Real-Time PCR
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Lösemi, kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren ve vücuttaki kan üretimini etkileyen bir kanser türüdür. Lösemiler akut veya kronik olarak ve tümörün yayılım ve gelişim özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Kronik lenfosit lösemide (KLL), kanser hücreleri kemik iliğinde, kanda ve lenf nodlarında bulunurlar. Bu nedenle bu çalışmada KLL hastalarının MYD88 geninde meydana gelen polimorfizmlerin etkileri araştırıldı. Bu amaçla KLL tanısı almış 100 hasta ve kanser öyküsü bulunmayan 70 sağlıklı birey kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi.KLL hastalarından ve kontrol gruplarından DNA izole edildi. MYD88 (L265p T/C) promotör bölgelerindeki polimorfizmler RT-PCR ile çalışıldı. Genotip ve allel frekansları direkt olarak hesaplandı. KLL hastaları ve kontrol grupları arasındaki genotipik dağılımların istatistiksel önemi Z Oranlar testi ve Fisher's Exact test ile değerlendirildi.100 KLL hastasında MYD88 L265p T/C bölgesi için, 95 yabanıl tip TT, 3 TC ve 5 mutant tip CC genotipi tespit edildi. MYD88 L265p T/C bölgesinde KLL hastaları ile kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p> 0.05). Bölgenin alel frekanslarınagöre T ve C için sırasıyla 0,965 ve 0,0065 olarak belirlenmiştir. Fisher's Exact sonuçlarına göre sırasıyla TT için %0,078, TC için %0,078 ve Mutant için %0,269 olarak hessaplanmıştır.Araştırmaya dahil olan hastaların MYD88 genotip frekansları istatiksel olarak KLL hastaları ile ilişki görünmemektedir. Bu nedenle araştırmanın yeniden yapılması durumunda KLL hastalarının sayılarına daha fazla örneklem eklenerek yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Leukemia is a type of cancer that manifests itself with the more than usual proliferation of blood cells, especially white blood cells, and affects the blood production system in the body. Leukemias are classified as acute or chronic and according to the spread and developmental characteristics of the tumor. In chronic lymphocyte leukemia (CLL), cancer cells are found in the bone marrow, blood, and lymph nodes. Therefore, in this study, the effects of polymorphisms occurring in MYD88 gene of CLL patients has been researched. For this purpose, 100 patients diagnosed with CLL and 70 healthy individuals without a history of cancer were included in the study as a control group. DNA was isolated from CLL patients and control groups. Polymorphisms in MYD88 (L265p T / C) promoter regions were studied by RT-PCR. Genotype and allele frequencies were calculated directly. The statistical significance of genotypic distributions between CLL patients and control groups was evaluated by Z Ratios test and Fisher's Exact test. For MYD88 L265p T / C region in 100 CLL patients, 95 wild type TT, 3 TC and 5 mutant type CC genotypes were detected. There was no statistically significant difference between CLL patients and control groups in MYD88 L265p T / C region (p> 0.05). According to the allele frequencies of the region, it was determined as 0.965 and 0.0065 for T and C, respectively. According to Fisher's Exact results, it was calculated as 0.078 for TT, 0.078 for TC and 0.269 for Mutant, respectively. MYD88 genotype frequencies of the patients included in the study were not statistically correlated with CLL patients. Therefore, if the research is done again; It should be done by adding more samples to the numbers of CLL patients.