Mikroskobik testiküler sperm ekstraksiyonunda sperm bulma ihtimalini öngörmede testis elastografinin rolü
The role of testicular elastography in predicting the probability of finding sperm in microscopic testicular sperm extraction
- Tez No: 691744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP SABRİ PELİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: testis, share wave elastografi, mikro TESE, non obstrüktif azospermi, testis, share wave elastography, micro TESE, non-obstructive azoospermia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada azospermik hastalarda mikroskobik testiküler sperm ekstraksiyonunda sperm bulma ihtimalini öngörmede testis elastografinin rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metotlar: Non-obstrüktif azospermi tanısı konulan ve mikroskobik testiküler sperm ekstraksiyonu planlanan 84 hasta prospektif olarak çalışma kapsamına alındı.Mikro-TESE planlanan hastalara cerrahi işlem öncesi aynı radyolog tarafından testis elastografisi yapıldı. Tüm hastalara aynı cerrah tarafından mikro-TESE işlemi yapıldı. Sperm elde edilen hastalara spermleri kriyoprezervasyonu uygulandıktan sonra ICSI planlandı. Sperm elde edilemeyen hastalardan histolojik inceleme için örnek alındı. Bulgular: Çalışmamıza non obstruktif azospermik toplam 84 infertil hasta dahil edildi. Hastalar TESE pozitif (+) ve TESE negatif (-) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu hastaların 45 (%53,57)'inde yapılan mikro-TESE sonucunda sperm elde edilirken 39(%46,43)'undaise sperm elde edilemedi. TESE (+) ve TESE (-) olan her iki grupta hasta yaşı, infertilite süresi ve iki taraflı testis boyutları karşılaştırıldığında anlamlı farklılık görülmedi (p> 0,05). TESE (+) ve TESE (- ) grupta sağ üst, sağ orta, sağ alt, sol üst, sol orta, sol alt SWE değeri anlamlı (p> 0,05) farklılık göstermemiştir. Klinefelter sendromu olan ve Klinefelter sendromu olmayan azospermik hastalar karşılaştırıldığındaKlinefelter sendromu olan grupta SWE değerlerinin anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. TESE (+) olan grupta FSH değeri, LH değeri TESE (-) olan gruptan anlamlı (p 0,05). TESE (+) olan grupta 46 XY genetik sonuç oranı TESE (-) olan gruptan anlamlı olarak daha yüksek olarak tespit edildi (p> 0.05). TESE (-) grupta Klinefelter sendromu oranı daha fazla tespit edildi. Heriki grupta postoperatif komplikasyon oranı anlamlı farklılık göstermemiştir (p > 0.05). Sonuç:Testis elastografi, non-invaziv, kolay uygulanabilir bir görüntüleme yöntemi olarak, NOA hastalarında sperm elde edilmesini predikte edebilen güvenilir sonografik yöntemlerden biri olma konusunda umut verici bir potansiyele sahiptir. Ancak SWE ölçümlerinin standardize edilmesi ve homojen hasta gruplarının oluşturulması bu tekniğin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective:In this study, it was aimed to investigate the role of testicular elastography in predicting the probability of finding sperm in microscopic testicular sperm extraction in azoospermic patients. Materials and Methods:Eighty-four patients diagnosed with non-obstructive azoospermia and planned for microscopic testicular sperm extraction were prospectively included in the study. Testicular elastography was performed by the same radiologist before the surgical procedure in patients scheduled for micro-TESE. All patients underwent micro-TESE procedure by the same surgeon. ICSI was planned after the sperm cryopreservation was applied to the patients whose sperm were retrievaled. Samples were taken for histological examination from patients who could not retrieval sperm. Results:A total of 84 infertile patients with non-obstructive azoospermia were included in our study. The patients were divided into two groups as TESE positive (+) and TESE negative (-). While sperm were retrievaled in 45 (53.57%) of these patients as a result of micro-TESE, sperm could not be retrievaled in 39 (46.43%) of them. There was no significant difference between TESE (+) and TESE (-) groups when patient age, infertility duration and bilateral testis sizes were compared (p> 0.05). The SWE values of the TESE (+) and TESE (- ) groups did not differ significantly in the upper right, middle right, lower right, upper left, middle left, lower left left group (p> 0.05). When azoospermic patients with and without Klinefelter syndrome were compared, SWE values were found to be significantly higher in the group with Klinefelter syndrome. The FSH and LH values in the TESE (+) group was significantly lower than in the TESE (-) group (p 0.05). The 46 XY genetic outcome rate in the TESE (+) group was found to be significantly higher than the TESE (-) group (p> 0.05). The rate of Klinefelter syndrome was found to be higher in the TESE (-) group. The postoperative complication rate did not differ significantly in both groups (p > 0.05). Conclusion:Testis elastography, as a non-invasive, easily applicable imaging method, has promising potential to be one of the reliable sonographic methods that can predict sperm retrieval in NOA patients. However, standardizing SWE measurements and creating homogeneous patient groups will contribute to the development of this technique.