Bilişim sistemine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçları
The crimes of unauthorized access and damaging or obstruction to the information system and erasing or changing data in Turkish Criminal Law (TPC Art. 243-244)
  1. Tez No: 691770
  2. Yazar: GÜLENNUR ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesi, bilişim sistemi, bilişim suçu, bilişim sistemine girme, sistemi engelleme, Council of Europe Convention on Cybercrime, information system, cybercrime, hacking into information system, blocking the system
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tez çalışmamızın konusu olan bilişim suçları günümüzde giderek daha yaygın şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bilişim suçlarının işlenmesi teknik bir ortamda meydana geldiği için delillerin toplanması uluslararası iş birliğini gerektirmektedir. Ayrıca bilişim suçlarını araştırma sürecinde; delillerin toplanması, toplanan delillerin hem adli ve idari süreçlerde hem de yargılama aşamasında değerlendirilmesi teknik bilgi gerektirmektedir. Bu nedenle; bilişim suçu ve faillerin tespiti için özel yetkili mahkemelerin kurulmasına ihtiyaç olduğu açıkça görülmektedir. İlk bilişim suçunun işlenmesinden günümüze kadar yaşanan süreç dikkate alındığında; uluslararası iş birliğinin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle uluslararası iş birliğini destekleyici Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesi kabul edilmiştir. Ülkemiz tarafından da kabul edilen bu sözleşme gereğince gerekli hukuki düzenlemeler yapılmıştır. Bilişim suçları bilişim sistemine girme, sistemi engelleme veya bozma, sistemdeki verileri bozma, yok etme, değiştirme, erişilmez kılma veya sisteme veri yerleştirme gibi verilere müdahale şeklinde işlenebilmektedir. Ayrıca Türk Ceza Kanunu' nda yer aldığı üzere, bu fiillere dayalı olarak haksız çıkar sağlama veya veri nakillerini teknik araçlarla izleme gibi çeşitli durumlar peşi sıra aynı fiiller karşımıza çıkabilmektedir. Bununla birlikte; bilişim suçları tek bir şekilde işlenmemekte birçok suçun içinde nitelikli hal veya özel düzenlemeler ile karşılaşmaktayız. Çalışmamızda bilişim suçlarının işlenme şekli, neticeleri, tespiti ve yargılama sürecinin güncel veriler eşliğinde ayrıntılı olarak araştırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cyber crimes, which are the subject of our thesis, are more and more common recently. Since the committing of cyber crime takes place in a technical environment, the collection of evidence requires international cooperation. In addition, in the process of investigating cyber crimes; The collection of evidence and the evaluation of the collected evidence both in judicial and administrative processes and at the trial stage require technical knowledge. Therefore; It is clearly seen that there is a need to establish special authorized courts for the detection of cyber crime and the perpetrators. Considering the process from the first cyber crime to the present day; the importance of international cooperation emerges. Therefore, the Council of Europe Cybercrime Convention, which supports international cooperation, has been adopted. Necessary legal arrangements have been made in accordance with this contract, which was also accepted by our country. Cyber crimes can be committed in the form of interfering with data such as entering the information system, blocking or disrupting the system, corrupting, destroying, changing, rendering inaccessible or placing data in the system. In addition, as stated in the Turkish Penal Code, various situations such as obtaining unfair benefits based on these acts or monitoring data transmissions with technical means may occur. However cyber crimes are not committed in a single way, but in many crimes, we come across with qualified cases or special regulations. In our study, it is aimed to investigate in detail the way of committing cyber crimes, their consequences, detection and trial process with current data.