Müzik uygulamalarının MS (Multiple skleros) hastaları üzerindeki etkisi
Effects of the musical applications on the MS patients
- Tez No: 578308
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZGİ SEVİ KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, Müzik terapi, Müzik uygulama, Multiple Sclerosis, Musical therapy, Musical applications
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Müzik, beyin bölgelerinde işitsel, bilişsel, motor ve duyusal işlevlerin uyarılması kapasitesine sahiptir. Çalışmalarda özellikle Alzheimer, İnme, Parkinson, Multipl Skleroz (MS) gibi nörolojik hastalıklarda müzik temelli yardımcı tedavi yöntemleri ya da müzik uygulamaları eşliğinde rehabilitasyon yöntemlerinin psikolojik ve bilişsel olumlu etkileri üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada kronik nörolojik bir bağışıklık sistemi hastalığı olan MS hastalarında müzik uygulamalarının (müzik dinleme, şarkı söyleme, ritm çalgılarını kullanma) ellerde motor beceri, depresyon ve anxiete ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Bu araştırmanın konusu ve içeriği incelendiğinde, MS hastalarında müzik uygulamalarına dair hastalar üzerindeki değişikliklerin ortaya konması, disiplinler arası bir çalışma olması, başta müzisyenler ve nörologlar olmak üzere bu konu ile gilenenlere fayda sağlaması ve yapılacak ileri çalışmalara kaynak teşkil etmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Music has the capacity to stimulate auditory, cognitive, motor and sensory functions in brain regions. In several studies, the psychological and cognitive positive effects of rehabilitation methods accompanied by music-based adjunctive treatment or music applications in neurological diseases such as Alzheimer, Stroke, Parkinson, Multiple Sclerosis are emphasized. In this study, it was aimed to investigate the effects of music applications (listening, singing, using rhythm instruments) on motor skills, depression, anxiety and quality of life in patients with multiple sclerosis (MS) which is a chronic neurological immune system disease. When the subject and content of this study are examined, it is important to reveal the changes in patients about music applications in MS patients, to have an interdisciplinary study, to benefit from those who are interested in this subject, especially musicians and neurologists, and to be a source of further studies.