Dansçılarda kendini algılama ve iyilik hali: Başarı hedef yönelimleri üzerine bir çalışma
Self-perception and well-being in dancers : A study on achievement goal on oriantations
- Tez No: 691808
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE MELİHA CANPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Spor, Ballet and Dance, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dance, Succes Orientation, Well-Being, Physical Perception
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada, bireysel veya grupla yarışma tecrübesi edinmiş dansçı bireylerin kendini algılama, iyilik hali ve başarı hedefi kavramlarının önemi ve bu kavramların birbirleriyle olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evreni, 18-45 yaşları arasında Türkiye'de dans eden ve dans yarışmalarına katılan sağlıklı bireyler olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemi ise Türkiye'de 18-45 yaşları arasında gönülülük esasına dayanan ve rassal seçilmiş 84 Halk Oyunları, 101 Salon Dansları ve 116 Hiphop branşından olmak üzere toplam 301 dansçıdan oluşmaktadır. Çalışmada veri toplamak amacıyla sırasıyla Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Sporda 2x2 Başarı Hedefleri ve Kendini Fiziksel Tanımlama Envanterleri kullanılmıştır. Pandemiden dolayı ulaşılamayan gönüllülere ise Google Form aracılığı ile online anket uygulanmıştır. Bulgular: Sporda 2x2 Başarı Hedefi Envanteri'nin alt boyutlarını öngörme bakımından psikolojik iyi oluş ve kendini fiziksel tanımlama yapılarına yönelik gerçekleştirilen adımsal çoklu regresyon analizi sonuçları incelendiğinde, ustalık-yaklaşma ve performans-kaçınmanın, kendine güven alt boyutunun en önemli belirleyicisi olduğu belirlenirken, ustalık-kaçınmanın genel fiziksel yeterlik alt boyutunu en fazla açıklayan yapı olarak bulunmuştur. Ayrıca, psikolojik iyi oluş, kendilerini algılama ve başarı hedefinin alt boyutları bakımından cinsiyet ve branş değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Kendine güvenen ve yüksek psikolojik iyi oluşa sahip dansçıların daha çok ustalık-yaklaşma ve performans-kaçınmayı kullandıkları, genel fiziksel yeterliğe sahip olan dansçıların ise daha çok ustalık-kaçınmayı benimsedikleri sonucu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler; Dans, Başarı Yönelimi, İyi Oluş, Fiziksel Algılama
Özet (Çeviri)
The Purpose: In this study; self-perception, well-being and importance of achievement goal concepts of dancer individuals and the examination of relations between these notions are aimed. Materials and Methods: Study system is determined as between the ages of 18-45, healthy dancers who dance in Turkey and attended to dance competitions. Research sample consists of between the ages of 18-45, on voluntary basis and chosen as randomly 84 Turkish Folk dancers, 101 Ballroom Dances dancers and 116 Hiphop dancers, in total 301 dancers from Turkey. In this study to collect data in order of Personal Information Form, Psychological Well-being Scale, 2x2 Achievement Goals Questionaire for Sport and Physical Self-Description Questionaire are used. Online survey is applied by Google Online Form for the dancers who are not reachable due to Covid-19 pandemic. Evidences: When the results of stepwise multiple regression analysis for psychological well-being and physical self-definition structures are examined by predicting sub-dimensions of 2x2 Achievement Goals Questionaire for Sport, mastery-approach and performance-avoidance, self-confidence sub-dimension was determined to be the most important determinant, on the other hand; mastery-avoidance was found to be the construct explaining the general physical competence sub-dimension the most. In addition, there was no significant difference between gender and branch variables in terms of psychological well-being, self-perception and success goal sub-dimensions. Result: It was found that the dancers who are self-confident and have high psychological well-being use mastery-approach and performance-avoidance more, while the dancers with general physical competence embrace mastery-avoidance more.