Yoga turizmi deneyimi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkide kişiliğin aracı etkisi
The moderated effect of personality in the relationship between yoga tourism experience and the quality of life
  1. Tez No: 691847
  2. Yazar: EZGİ SAYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN BERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yoga Turizmi Deneyimi, Yaşam Kalitesi, Kişilik, Kişilik Tipi, Yoga Kampları, Yoga Tourism Experience, Quality of Life, Personality, Personality Type, Yoga Camps
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Klasik turizm ürünü olan deniz, kum ve güneş üçlüsü yerini 1990'lı yılların başı itibariyle bireysel ve özel ilgi gerektiren ürünlere bırakmıştır. Dünya turizminde yaşanan gelişmeler standart turist tipinin ve turist beklentilerinin değişmesi turistik ürünlerde de çeşitlendirmeye gidilmesini gerekli kılmıştır. Bireyler güneş altında vaktini değerlendirmek yerine tatil süreçlerini kendi ilgi alanlarına yönelik tatil seçimlerine yönelmişlerdir. Şehrin gürültüsünden ve kentleşen binalardan uzak doğal ortamlarda sabah yürüyüşleri, meditasyon ve yoga uygulamalarının yapıldığı tatillere yoga kampı adı verilmektedir. Yoga kampları doğayla iç içe olan oteller ve oksijenin bol olduğu yerlerde gerçekleştirilen alternatif bir turizm türüdür. Günlük yaşamlarında yoga yapan bireylerin korku ve endişeleri azaltma yönünde de yararlı olduğu bilinmektedir. Başka bir açıdan aynı zamanda yoga, bireylerin prestijini arttırdığı olumlu imaj yaratan bir konumda bulunmaktadır (Şengün Gürsoy, 2019: 67). Bu araştırmanın ana amacı, yoga turizmi deneyiminin yaşam kalitesi etkisinde kişiliğin aracı etkisini ölçmektir. Çalışmanın hedefler ise; yoga turizmi deneyiminin boyutlarını, yoga deneyimi katılımcılarının kişiliklerini belirlemek ve yoga turizmi deneyimine katılanların yaşam kalitesi algılarının tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda yoga kampına katılan 258 katılımcıdan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Toplanan veriler Smart PLS istatistik programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre yoga turizmi deneyiminin hedonizm, yenilik, yerel kültür, canlanma, anlamlılık, ilgi ve bilgi boyutlarının yaşam kalitesi üzerinde etkili olduğu elde edilen bulgular arasındadır. Yoga turizmi deneyimi ile yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü ilişki bulunmaktadır. Çalışmada kişiliğin aracı rolünün bulunduğu elde edilen sonuçlar arasındadır. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde çalışmanın sonunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The classic tourism trio of sea, sand and sun was left to the examination of the 1990s trend and special interest products. Among the options in world tourism, it has made it necessary to go for the standard tourist type and tourists in touristic products. In general, down-day sales sales schools have turned to holiday choices based on their interests. A trip away from the city and urbanizing buildings, private and yoga practices from schools called yoga camps on holidays. Yoga camps are an alternative type of tourism in a place that is intertwined with nature and where lightning is abundant. It is known in his diaries that his fear of yoga and his fears began to be corrected. At the same time, yoga raises its prestige. Şengün Gürsoy, 2019: 67). The main purpose in this regard is to benefit from training in the quality of life of yoga tourism education. Besides the work; It will train the students of yoga tourism trainings and the students of yoga tourism trainings and gain the perception of the achievements of the lives of those who will graduate. For this purpose, data were collected using the yoga method, mother mother 258 method. The collected Smart PLS data was analyzed with the program. According to the results of the analysis interviewed, the ditch, innovation, local culture, revival, interest and knowledge dimensions of the yoga tourism experience are considered to be effective in the living area. There is a positive relationship between yoga tourism and quality of life. The results obtained from the tools used in the study. The results obtained from the research were reached.