Kadmiyum ve imidaclopridin tekli ve birlikteki etkilerinde daphnia magna'da antioksidan ve atpaz enzim sistemlerinin tepkisi
The response of antioxidant and atpase enzyme systems response against single cadmium, binary effects of imidacloprid and cadmium in daphnia magna
  1. Tez No: 691937
  2. Yazar: KEMAL MAHMUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜZAR ATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: ATPaz, Daphnia, İmidakloprit, Kadmiyum, Oksidatif stres, ATPase, Cadmium, Daphnia, Imidacloprid, Oxidative stress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, neonikotinoit insektisit imidakloprit (IMI) ve kadmiyumun (Cd+2) tekli ve birlikteki etkilerinde su piresi Daphnia magna'da oksidatif stres ve ozmoregülatör hasarı uyarma potansiyelini değerlendirmektir. IMI (0,32 ve 3,2 mg/L) ve Cd+2'nin (3,162 µg/L) subkronik etkisi (7 gün) sonrası, ATPaz (Mg+2-, Na+,K+- ve Ca+2-ATPaz) ve antioksidan enzim (katalaz, CAT; süperoksit dismutaz, SOD ve glutatyon peroksidaz, GPX) aktiviteleri ile lipit peroksidasyonu (tiyobarbitürik asit reaktif maddeleri, TBARS) ve protein düzeyleri spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. IMI'nin tekli etkisi sonrası enzim aktivitelerinde gözlenen değişiklikler azalış yönünde olurken, Cd+2 etkisinde ise artış yönünde gerçekleşmiştir. Buna karşılık, IMI ve Cd+2'nin birlikteki etkileri, lipit peroksidasyonu artışı dışında, IMI derişimine bağlı farklılıklara yol açarak net bir yanıt paterni sergilememiştir. Ca+2-ATPaz ve CAT toksisite yanıtında en duyarlı biyobelirteçler olarak gözlenmiştir. Bununla birlikte, düşük IMI etkisi dışındaki tüm etki gruplarında protein düzeyinin azalışı D. magna'da oksidatif strese bağlı bir enerji gereksiniminin olduğunu göstermektedir. IMI ve Cd+2 toksisitesi, hücresel hedefler (biyobelirteçler) üzerindeki oksidatif potansiyelleri nedeniyle antioksidan ve ozmoregülatör sistemde hasara neden olmuştur. Elde edilen veriler ışığında, toksisite çalışmalarında çevresel düzeydeki toksik bileşiklerin birlikteki etkilerinin çoklu biyobelirteç yaklaşımı temelinde araştırılmasının, toksisitenin gerçeğe yakın değerlendirilmesinde önemli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to evaluate the oxidative stress and osmoregulatory system damage-inducing potential of binary mixtures of neonicotinoid insecticide imidacloprid (IMI) and cadmium (Cd2+) in Daphnia magna. Animals were exposed to subchronic effects (7 days) of IMI and Cd2+ with single and binary mixtures. ATPase (Mg2+-, Na+, K+-, and Ca2+-ATPase) and antioxidant enzymes (catalase, CAT; superoxide dismutase, SOD, and glutathione peroxidase, GPX) activities with lipid peroxidation (thiobarbituric acid reactive substances, TBARS) and protein levels were measured spectrophotometrically. While the enzyme activity changes showed a decreasing trend upon the single effect of IMI exposure, there was an increasing trend after the Cd2+ effect. Nevertheless, the combined effects of IMI and Cd2+ did not show a clear response pattern dependent on IMI dose, except for the increase in lipid peroxidation. Ca2+-ATPase and CAT were observed to be the most sensitive biomarkers in the toxicity response. However, the decrease in protein levels except the low IMI exposed group indicated an energy requirement in D. magna due to oxidative stress. IMI and Cd2+ toxicity caused damage to the antioxidant and osmoregulatory system due to their oxidative potential on cellular targets (biomarkers), despite variations in their single and combined effects. The current data emphasized that investigating the combined effects of toxic compounds at their environmental level based on the multi-biomarker approach is essential in the realistic evaluation of toxicity in toxicological research.