Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından düzenlenen delici kesici alet yaralanmaları'na bağlı raporların retrospektif incelenmesi
Retrospective investigation of reports related to stabbing wounds by the Forensic Medicine Department of Dicle University Faculty of Medicine Hospital
- Tez No: 692015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Yaralar, Kesici Delici Alet Yaralanmaları, Adli Rapor, Delici Kesici Aletler, Forensic Medicine, Wounds, Sharp Force Injuries, Forensic Report, Pointed and Sharp Edged Weapons
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Kesici-delici aletlere bağlı yaralanma ve ölümler adli tıp uygulamalarında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Çalışmamızda olguların cinsiyet, olay tarihindeki yaşı, yaralanma sayısı, anatomik olarak vücudun neresinden yaralandığı, tarafımıza gönderen makam, yaralanmasının mevsimsel özelliği, ilk başvurduğu hastane, ilk başvurduğu hastane sonrası başka hastaneye sevk edilip edilmediği, yaralanması nedeniyle hastanede yattığı klinik ve yatış süresi, başka ek yaralanmasının olup olmadığı, var ise ne ile yaralandığı, olguların raporlarının Türk Ceza Kanunu (TCK) yaralanma rehberine göre TCK'de yaralanma ile ilgili bölümde belirtilen maddeler yönünden araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 01.01.2016-30.06.2020 tarihleri arasında Kesici Delici Alet Yaralanması nedeniyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalından kati rapor için görüş istenen 391 olgu çalışmamıza dahil edilmiştir. Bulgular: Kesin sonuç verilen 391 olgunun 364 (%93)'ü erkek, 27 (%7)'i kadındı. Olguların en fazla 186 (%47,6) olgu ile savcılık tarafından gönderildiği ikinci en sık 161 (%41,2) olgu ile kolluk kuvveti tarafından gönderildiği, 143 (%36,6) olgunun 21-30 yaş aralığında olduğu, olayın 49 (%12,5) olgu ile en sık temmuz ayında meydana geldiği, 173 olgunun (%44,2) aynı gün taburcu edildiği tespit edildi. En fazla yaralanan vücut bölgesinin 69 (% 17,6) olgu ile toraks bölgesinin olduğu, 314 (%80,3) olgunun basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte olmadığı, 186 (%47,6) olgunun hayatını tehlikeye sokan bir yaralanmasının olduğu bulundu. Sonuç: Kesici delici aletler insanları yaralamak ve öldürmek amacıyla da kullanıldığı bilindiğinden bu gibi aletlerin öldürme ve yaralama amacı ile kullanımının önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması kaçınılmaz bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Injuries and deaths due to sharp objects are common in forensic medicine practice. In our study, the gender of the cases, the age at the date of the event, the number of injuries, anatomically where the body was injured, the authority that sent us, seasonal characteristics of his injury, the first hospital he applied to, whether he was transferred to another hospital after his first visit, the clinic and length of stay in the hospital due to his injury, whether there was any other additional injury, if any, what he was injured with it is aimed to investigate the reports of the cases in terms of the articles specified in the section on injury in the Turkish Penal Code according to the Turkish Penal Code injury guide. Materials and Methods: In our study, 391 cases from Dicle University Faculty of Medicine Department of Forensic Medicine due to Sharpening Injury between 01.01.2016-30.06.2020 were included in our study. Results: The distribution of the 391 cases by gender was 364 (93%) male, 27 (7%) female. Maximum cases were sent by prosecutor's office with 186 (47,6%). The second most frequent with 161 cases (41.2%) was referred by law enforcement. It was found that 143 (36.6%) cases were between the ages of 21-30. It was determined that the incident occurred most frequently in July, with 49 (12.5%) cases. It was found that 173 cases (44.2%) were discharged on the same day. It was found that the most injured body area was the thorax area with 69 (17.6%) cases, 314 (80.3%) cases could not be treated with simple medical intervention, and 186 (47.6%) cases had an injury that endangered their lives. Conclusion: Since it is known that pointed and sharp-edged weapons are also used to injure and kill people, it is an inevitable fact that necessary precautions should be taken to prevent such tools from being used for murder and injury.