1647 Nr. Şer'iyye Sicilinin ışığında Lale Devri'nin ilk yıllarında Tekirdağ (1721-1724)
Tekirdag in the first years of the Tulip Age I (1721-1724) in: The light of the Court Register number 1647
- Tez No: 692046
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KAYAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ottoman, Tulıp Age, Court, XVIIIth Century, Tekirdağ
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 632
Özet
Osmanlı Devleti arşiv kaynaklarının başında yer alan şerʻiyye sicilleri, bir mahkeme defteri işlevi görüyor olsa da, aynı zamanda Osmanlı halkının sosyal, ekonomik, idari ve etnik yapısı hakkında önemli bilgiler ihtiva etmektedir. İdari yazışmalar olan ferman, mektup ve berât gibi önemli belgelerin kopyalarının da kaydedildiği şerʻiyye sicilleri; özellikle sosyal tarih, şehir tarihi ve dönem tarihi çalışmaları için vazgeçilmez kaynaklardandır. XVIII. yüzyılın başları Osmanlı Devleti'nde“Lale Devri”olarak adlandırılan dönemdir. Bu dönem özellikle merkez yani İstanbul'da; zevk, sefa, eğlence ve lüks tüketiminin arttığı bir dönem olmuştur. Aynı zamanda da Batı Dünyası'nın teknolojik ve askeri başarıları merak edilmeye başlanmış, Avrupa ülkelerine elçiler gönderilmiş ve böylece Osmanlı Devleti'nde yenileşme ya da yenilenme hareketlerine öncülük edilmiştir. Yüksek Lisans tezi olarak yaptığımız bu çalışmada, 1647 numaralı Rodoscuk Şerʻîyye Sicilini ana kaynak olarak kullanarak, Rodoscuk yani Tekirdağ'ın 1721-1724 yılları arasındaki dönemin tarihçesine ışk tutmaya çalıştık. Osmanlı Devleti'nde yaşanan Lale Devri'nin Tekirdağ'ın sosyal, kültürel ve iktisadî hayatına etkisini incelemeyi amaçladık. ANAHTAR KELİMELER: Osmanlı, Lale Devri, Mahkeme, XVIII. Yüzyıl, Tekirdağ
Özet (Çeviri)
Although the court registers, which mark the beginning of the Ottoman State archive resources, function as a court book, they also contain essential information about the Ottoman people's social, economic, administrative, and ethnic structure. The court registers, in which copies of essential documents such as decrees, letters, and berats, administrative correspondence are recorded, are an indispensable resource, especially for the studies of social history, urban history, and the history of events in any period.. The beginning of the XVIIIth century is known as the“Tulip Era”in the Ottoman Empire. In this period, especially in the center, namely Istanbul, entertainment, pleasure-seeking, the consumption luxury increased. At the same time, the technological and military achievements of the Western World began to arouse curiosity, ambassadors were sent to European countries, and thus, innovation or renewal movements in the Ottoman Empire were triggered off. In this study, which we did as a master's thesis, we tried to shed light on the history of Rodoscuk, that is, Tekirdağ, between 1721-1724 by using the Rodoscuk Court Register numbered 1647 as the main source. We aimed to examine the effect of the Tulip Era in the Ottoman Empire on the social, cultural and economic life of Tekirdağ.